Phytogenic additive Noni (Morinda citrifolia) in feed of confined lambs
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
ANGELLA, F. C. O. Avaliação da atividade antioxidante em extratos de frutas típicas do cerrado brasileiro. 2014. Dissertação (Mestrado em Ciências) - Instituto de Química de São Carlos, Universidade de São Paulo, São Carlos.
ARAÚJO, G. G. L.; VOLTOLINI, T. V.; TURCO, S. H. N.; PEREIRA, L. G. R. A água nos sistemas de produção de caprinos e ovinos. In: VOLTONINI, T. V. (Ed.). Produção de caprinos e ovinos do semiárido, 2011. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2011. p. 123-150. Disponível em: https://www.alice. cnptia.embrapa .br/alice/simple-search?query=Produ%C3%A7%C3%A3o+de+caprinos+e+ovinos+no +semi%C3%A1rido &sort_by=score&order=desc&rpp=10&etal=0&start=10. Acesso em: 05 set. 2019.
BAÊTA, F. C.; SOUZA, C. F. Ambiência em edificações rurais: conforto animal. 2. ed. Viçosa, MG: UFV, 2010. 246 p.
BERCHIELLI, T. T.; PIRES, A. V.; OLIVEIRA, S. G. Nutrição de ruminantes. Jaboticabal: Funep, 2006. 583 p.
BONTEMPO, M. Pimenta e seus benefícios a saúde. São Paulo: Alaúde, 2007. 100 p.
BOYD, L.; BEVERIDGE, E. G. Antimicrobial activity of some alkyl esters of gallic acid (3,4,5 trihidroxybenzoic acid) against esterichia cold NCTC 5933 with particular reference to n-propyl gallate, Microbios, Bethesda, v. 120, n. 30, p. 73-85, 1981. DOI: PMID: 6272069
BREMM, C.; SILVA, J. H. S.; ROCHA, M. G.; ELEJALDE, D. A. G.; OLIVEIRA NETO, R. A.; CONFORTIN, A. C. Comportamento ingestivo de ovelhas e cordeiras em pastagem de azevém anual sob níveis crescentes de suplementação. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 37, n. 12, p. 2097-2106, 2008. DOI: 10.1590/S1516-35982008001200004
BIOLOGICAL SCIENCE CURRICULUM STUDY - BSCS. Biología. Su enseñanza moderna. Buenos Aires: Editorial Estrada, 1970.
CATALAN, A. A. S.; ÁVILA, F. V.; AVILA, V. S. (2013). Perspectivas de utilização de aditivos fitogênicos na produção animal. Infoteca: Embrapa, Pelotas, v. 23, n. 1, 2013. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/979424/1/final7358.pdf. Acesso em: 05 set. 2019.
CORREIA, A. A. S.; GONZAGA, M. L. C.; AQUINO, A. C.; SOUZA, P. H. M.; FIGUEIREDO, R. W.; MAIA, G. A. Caracterização química e fisioquímica da polpa do noni (Morinda citrifolia) cultivado no estado do Ceará. Alimentos e Nutrição, Araraquara, v. 22, n. 4, p. 609-615, 2011.
COSTA, A. B.; OLIVEIRA, A. M. C.; SILVA, A. M. O.; MANCINI FILHO, J.; LIMA, A. Atividade antioxidante da polpa, casca e semente do Noni (Morinda citrofolia L). Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 35, n. 2, p. 345-354, 2013. DOI: 10.1590/S0100-2945201300020003.
CUNHA, S. X. S.; NASCIMENTO, N. P.; SOUZA, J. P. C.; SOUZA, M. R.; SOUZA, P. A. Caracterização nutricional de frutos de noni (Morindacitrifolia L.) cultivados em Limoeiro do Norte (CE). In: CONNEPI, CONGRESSO NORTE E NORDESTE DE PESQUISA E INOVAÇÃO, 7., 2012, Palmas. Anais... Palmas: Universidade Federal de Tocantins, 2012. CD-ROM. Disponível em: http://propi.ifto.edu.br/ocs/index. php/connepi/vii/paper/viewFile/3665/3079. Acesso em: 05 set. 2019.
CUNNINGHAM, J. G. Tratado de fisiologia veterinária. 3. ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2008. 596 p.
DADO, R. G.; ALLEN, M. S. Variation in and relationships among feeding, chewing, and drinking variables for lacting dairy cows. Journal Dairy Science, Champaing, v. 77, n. 1, p. 132-144, 1994. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(94)76936-8.
GERON, L. J. V.; AGUIAR, S. C.; GARCIA, J.; ZEOULA, L. M.; COELHO, K. S. M.; SANTOS, I. S.; CARVALHO, J. W. P.; SOUZA, A. L.; ZANINE, A. M.; DINIZ, L. C. Distiller’s dried grain with solubles (Zea mays L) in the diet of sheep reared in the tropical region of Brazil: ingestive behavior and physiological parameters. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 39, n. 3, p. 1267-1280, 2018. DOI: 10.5433/1679-0359.2018v39n3p1267
GERON, L. J. V.; VELOSO, L. E. C.; AGUIAR, S. C.; SOUZA, A. L.; SOUZA, I. S.; TRAUTAMN-MACADO, R. J.; ZANINE, A. M.; SILVA, R. F.; FERREIRA, D. J.; ZANIN, S. F. P. In vitro fermentation of the rations containing Morinda citrifolia L. (Noni) using two types of inoculum. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 40, n. 2, p. 831-842, 2019. DOI: 10.5433/1679-0359
GONÇALVES, A. L.; LANA, R. P.; RODRIGUES, M. T.; VIEIRA, R. A. M.; QUEIROZ, A. C.; HENRIQUE, D. S. Comportamento alimentar de cabras leiteiras submetidas a dietas com diferente relação volumoso:concentrado. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 37., 2000, Viçosa, MG. Anais... São Paulo: SBZ/Gmosis, 2000. CD-ROM.
JOHNSON, T. R.; COMBS, D. K. Effects of prepartum diet, inert rumen bulk, and dietary polythylene glicol on dry matter intake of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, Champaing, v. 74, n. 3, p. 933-944, 1991. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78243-X
LETELIER, M. E.; RODRIGUEZ, E.; WALACE, A.; LORCA, M.; REPETTO, Y.; MORELLO, A.; ALDUNATE, J. Trypanosoma cruzi: a possible control of transfusion- induced chagas disease by phenolic antioxidants. Experimental Parasitology, Orlando, v. 71, n. 4, p. 357-363, 1990. DOI: 10.1016/0014-4894(90)90061-G
MACEDO, C. A. B.; MIZUBUTI, I. Y.; MOREIRA, F. B.; PEREIRA, E. S.; RIBEIRO, E. L. A.; ROCHA, M. A.; RAMOS, B. M. O.; MORI, R. M.; PINTO, A. P.; ALVES, T. C.; CASIMIRO, T. R. Comportamento ingestivo de ovinos recebendo dietas com diferentes níveis de bagaço de laranja em substituição à silagem de sorgo na ração. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 36, n. 6, p. 1910-1916, 2007. DOI: 10.1590/S1516-35982007000800027
MICHAILOFF, A. A.; DAMO, B.; ROMANI, P.; SILVEIRA, M. F.; MAEDA, E.; WLODARKI, L.; FRANCISCO, L. F.; PROHMANN, G. Comportamento ingestivo e avaliação térmica de ovinos confinados. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA ZOOTEC, 25., 2015, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2015. p. 1-3.
NAGAKAWA, Y.; TAYAMA, S. Cytotoxicity of propyl gallate and related compounds in rat hepatocytes. Archives Toxicology, Berlin, v. 69, n. 3, p. 204-208, 1995. DOI: 10.1007/s002040050159
NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requeriments of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids. Washington, DC: National Academy Press, 2007. 362 p.
PINTO, C. M. F.; PINTO, C. L. O.; DONZELES, S. M. L. Pimenta Capsicum: propriedades químicas, nutricionais, farmacológicas e medicinais e seu potencial para o agronegócio. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, Viçosa, MG, v. 3, n. 2, p. 108-120, 2013. DOI: 10.21206/rbas.v3i2.225.
RASLAN, L. S. A. Aspectos comportamentais e fisiológicos de ovinos sem raça definida sob pastejo com e sem sobreamento. 2008. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, 2008.
REECE, W. O. Dukes: fisiologia de animais domésticos. 12. ed. Guanabara Koogan: Rio de Janeiro, 2007. 926 p.
RODRIGUEZ-PRADO, M.; CALSAMIGLIA, S.; FERRET, A.; ZWIETEN, J.; GONZALEZ, L.; BRAVO, D. Effects of cinnamaldehyde-eugenol and capsicum on rumen fermentation and feeding behavior in beef heifers fed a highconcentrate diet. Journal of Animal Science, Champaing, v. 90, n. 6, p. 1879-1884, 2011. DOI: 10.2527/jas2010-3191
SHAMI, N. J. E.; MOREIRA, E. A. M. Licopeno como agente antioxidante. Revista de Nutrição, Campinas, v. 17, n. 2, p. 227-236, 2004. DOI: 10.1590/S1415-52732004000200009
SILVA, A. L.; BORGES, L. S.; SANTANA, M. L. A.; BARROS JÚNIOR, C. P.; SOUSA, P. H. A. A.; ALMEIDA JÚNIOR, T. F.; FARIAS, L. A.; SOUSA JÚNIOR, S. C. Avaliação das variáveis fisiológicas de ovinos Santa Inês sob influência do ambiente semiárido piauiense. Journal of Animal Behavior and Biometeorology, São Paulo, v. 3, n. 2, p. 69-72, 2015. DOI: 10.14269/2318-1265/jabb.v3n2p69-72
SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 2. ed. Viçosa, MG: UFV, 2002. 178 p.
SNIFFEN, C. J.; O’CONNOR, J. D.; VAN SOEST, P. J.; RUSSELL, J. B. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II- Carbohydrate and protein availability. Journal Animal Science, Champaing, v. 70, n. 11, p. 3562-3577, 1992. DOI: 10.2527/1992.70113562x
SOARES, M.; WELTER, L.; KUSKOSKI, C. M.; GONZAGA, L.; FETT, R. Compostos fenólicos e atividade antioxidante de casca de uvas Niágara e Isabel. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 30, n. 1, p. 59-64, 2008. DOI: 10.1590/S0100-29452008000100013
SOARES, S. E. Phenolic acids as antioxidants, Revista de Nutrição, Campinas, v. 15, n. 1, p. 71-81, 2002. DOI: 10.1590/S1415-52732002000100008
SOUZA, M. S. Comportamento ingestivo de bovinos em sistema de pastejo rotacionado submetidos a diferentes estratégias de suplementação. 2007. Tese (Doutorado em Zootecnia) - Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal.
TAGLIATI, C. A.; SILVA, R. P.; FÉRES, C. A. O.; JORGE, R. M.; ROCHA, O. A.; BRAGA, F. C. Acute and chronic toxicological studies of the Brazilian phytopharmaceutical product Ierobina. Revista Brasileira de Farmacognosia, Curitiba, v. 18, n. 1, p. 676-682, 2008. DOI: 10.1590/S0102-695X2008000500006
UNIVERSIDADE FEDERALDE VIÇOSA - UFV. Sistemas de Análises Estatísticas e Genéticas - SAEG. Versão 9.1. Viçosa, MG: UFV, 2007. 150 p.
VAN SOEST, P. J.; ROBERTSON, J. B.; LEWIS, B. A. Methods for dietary fiber neutral detergent fiber, and no starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 74, n. 12, p. 3583-3597, 1991. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
VERÍSSIMO, C. J.; TITTO, C. G.; KATIKI, L. M.; BUENO, M. S.; CUNHA, E. A.; MOURÃO, G. B.; OTSUK, I. P.; PEREIRA, A. M. F.; NOGUEIRA FILHO, J. C. M.; TITTO, E. A. L. Tolerância ao calor em ovelhas Santa Inês de pelagem clara e escura. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 10, n. 1, p. 159-167, 2009. Disponível em: http://revistas.ufba.br/index.php/rbspa/article/viewArticle/1079. Acesso em: 05 set. 2019.
WANG, M. Y.; WEST, B. J.; JENSEN, C. J.; NOWICKI, D.; SU, C. H.; PALU, A.; ANDERSON, G. Morinda citrofolia (Noni): a literature review and recent advances in noni research. Acta Pharmacologica Sinica, Shanghai, v. 23, n. 12, p. 1127-1141, 2002. DOI: PMID:12466051
YANG, W. Z.; BEAUCHEMIM, K. A.; RODES, L. A. Effects of grain processing, forage to concentrate ration, and forage particle size on rumen pH and digestion by dairy cattle. Journal of Dairy Science, Champaing, v. 84, n. 10, p. 203-2216, 2001. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(01)74667-X
DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3679
Londrina - PR
E-mail: semina.agrarias@uel.br
