Quality of fresh and aged meat from lambs fed peanut meal and glycerin
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
ALETOR, O.; OJELABI, A. Comparative evaluation of the nutritive and functional attributes of some traditional Nigerian snacks and oil seed cakes. Pakistan Journal of Nutrition, v. 6, n. 1, p. 99-103, 2007. DOI: 10.3923/pjn.2007.99.103
ANDRIGHETTO, C.; JORGE, A. M.; ROÇA, R. O.; ROCHA SARTORI, D.; RODRIGUES, E.; BIANCHINI, W. Maturação da carne bovina (Ageing of meat beef). Revista Electrónica de Veterinária, Málaga, v. 7, n. 6, p. 1-6, 2006.
ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - AOAC. Official methods of analysis. 15th ed. Arlington: Edited by Kenneth Helrich, 1990. v. 1-2, 1298 p.
ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - AOAC. Official methods of analysis. 16th ed. Gaithersburg: Edited by Kenneth Helrich, 1995.
BAWCOM, D. W.; THOMPSON, L. D.; MILLER, M. F.; RAMSE, C.B. Reduction of microorganisms on beef surfaces utilizing electricity. Journal of Food Protection, Des Moines, v. 58, n. 1, p. 35-38. 1995. DOI: 10.4315/0362-028X-58.1.35
BEZERRA, L. S.; BARBOSA, A. M.; CARVALHO, G. G. P.; SIMIONATO, J. I.; FREITAS, J. E.; ARAÚJO, M. L. G. M. L.; CARVALHO, B. M. A. Meat quality of lambs fed diets with peanut cake. Meat Science, Cowra, v. 121, n. 1, p. 88-95, 2016. DOI: 10.1016/j.meatsci.2016.05.019
BORGHI, T. H.; SILVA SOBRINHO, A. G. D.; ZEOLA, N. M. B. L.; ALMEIDA, F. A. D.; CIRNE, L. G. A.; LIMA, A. R. C. Dietary glycerin does not affect meat quality of Ile de France lambs. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 45, n. 9, p. 554-562, 2016. DOI: 10.1590/S1806-92902016000900008
BRASIL. Resolução RDC nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Aprova o regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, v. 139, n. 7-E, p. 1-48, 2001.
CAÑEQUE, V.; SAÑUDO, C. Metodologia para el estudo de la calidad de la canal y de la carne en rumiantes. Monograf??as INIA, Ganadera n. 1. Ministerio de Ciencia y Tecnolog??a, Madrid. 2000. 255 p.
CARVALHO, V. B.; LEITE, R. F.; ALMEIDA, M. T. C.; PASCHOALOTO, J. R.; CARVALHO, E. B.; LANNA, D. P. D.; EZEQUIEL, J. M. B. Carcass characteristics and meat quality of lambs fed high concentrations of crude glycerin in low-starch diets. Meat Science, Cowra, v. 110, n. 1, p. 285-292, 2015. DOI:10.1016/j.meatsci.2015.08.001
CEZAR, M. F.; SOUSA, W. H. Carcaças ovinas e caprinas: obtenção-avaliação-classificação. Uberaba: Agropecuária Tropical, 2007. 131 p.
CIE. International Comission on Illumination. Colorimetry: Technical Report. Central Bureau of the CIE; 2004.
CIVIT, D.; DÍAZ, M. D.; RODRÍGUEZ, E.; GONZÁLEZ, C. A. Características de la canal y efecto de la maduración sobre la calidad de la carne de ovejas de desvieje de raza Corriedale. ITEA, Buenos Aires, v. 110, n. 2, p. 160-170, 2014. DOI: 10.12706/itea.2014.010
CONSTANTINO, C.; RIBEIRO, E. L. A.; BRIDI, A. M.; TARSITANO, M.; KORITIAKI, N. A.; PERES, L. M.; MIZUBUTI, I. Y.; PEREIRA, E. S.; PIMENTEL, P. G. Quality of aged ewe meat in vacuum-packaging system for different storage periods. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, n. 2, p. 3437-3446, 2012. DOI: 10.5433/1679-0359.2012v33Supl2p3437
DASARI, M. A.; KIATSIMKUL, P. P.; SUTTERLIN, W. R.; SUPPES, G. J. Low-pressure hydrogenolysis of glycerol to propylene glycol. Applied Catalysis A: General, Evanston, v. 28, n. 1, p. 225-231, 2005. DOI: 10.1016/j.apcata.2004.11.033
FÁVARO, V. R.; EZEQUIEL, J. M. B.; ALMEIDA, M. T. C.; D’AUREA, A. P.; PASCHOALOTO, J. R.; VAN CLEEF, E. H. C. B.; CARVALHO, V. B.; JUNQUEIRA, N. B. Carcass traits and meat quality of Nellore cattle fed different non-fiber carbohydrates sources associated with crude glycerin. Animal, Cambridge, v. 10, n. 8, p. 1402-1408, 2016. DOI: 10.1017/S1751731116000094
FERNANDES, R. P. P.; FREIRE, M. T. A.; CARRER, C. C.; BALIEIRO, J. C. C.; TRINDADE, M. A. Estabilidade físico-química, microbiológica e sensorial de carne ovina embalada a vácuo estocada sob refrigeração. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 4, p.724-729, 2012. DOI: 10.1590/S0103-84782012000400025
HAMM, R. Functional properties of the myofibrillar system and their measurements. In: BECHTEL, P. J. (Ed.). Muscle as food. New York: Academic Press Inc., 1986. p. 135-199.
JOHNSON, D. T.; TACONI, K. A. The glycerin glut: Options for the value?added conversion of crude glycerol resulting from biodiesel production. Environmental Progress, Toronto, v. 26, n. 4, p. 338-348, 2007. DOI: 10.1002/ep.10225
KOOHMARAIE, M.; KENT, M. P.; SHACKEIFORD, S. D.; EVA VEISETH, E.; WHEELER, T. L. Meat tenderness and muscle growth: is there any relationship? Meat Science, Cowra, v. 62, n. 3, p. 345-352, 2002. DOI: 10.1016/S0309-1740(02)00127-4
LAGE, J. F.; PAULINO, P. V. R.; PEREIRA, L. G. R.; DUARTE, M. S.; VALADARES FILHO, S. C.; OLIVEIRA, A. S.; SOUZA, N. K. P.; LIMA, J. C. M. Carcass characteristics of feedlot lambs fed crude glycerin contaminated with high concentrations of crude fat. Meat Science, Cowra, v. 96, n. 1, p. 108-113, 2014. DOI: 10.1016/j.meatsci.2013.06.020
LAWRIE, R. A. Ciência da carne. 6. ed. Porto Alegre: Artmed, 2005. 384 p.
MARQUES, S. C.; BOARI, C. A.; BROKO, C. C.; NASCIMENTO, A. R.; PICCOLI, R. H. Avaliação higiênico–sanitária de linguiças tipo frescal comercializadas nos municípios de Três Corações e Lavras - MG. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 30, n. 6, p. 1120-1123, 2006. DOI: 10.1590/S1413-70542006000600012
NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requeriments of small ruminants: sheep, goats, cervids and New World camelids. Washington: National Academies Press, 2007.
OLIETE, B.; CARBALLO, J. A.; VARELA, A.; MORENO, T.; MONSERRAT, L.; SÁNCHEZ, L. Effect of weaning status and storage time under vacuum upon physical characteristics of meat of the Rubia Gallega breed. Meat Science, Cowra, v. 73, n. 1, p. 102-108, 2006. DOI: 10.1016/j.meatsci.2005.11.004
PARDI, M. C.; SANTOS, I. F.; SOUZA, E. R.; PARDI, H. S. Ciência, higiene e tecnologia da carne. 2. ed. Goiânia: UFG, 2001. 520 p.
PINHEIRO, R. S. B.; SILVA SOBRINHO, A. G. D.; SOUZA, H. B. A. D.; YAMAMOTO, S. M. Qualidade de carnes provenientes de cortes da carcaça de cordeiros e de ovinos adultos. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v.3 8, n. 9, p. 1790-1796, 2009. DOI: 10.1590/S1516-35982009000900022
SAÑUDO, C.; ENSER, M. E.; CAMPO, M. M.; NUTE, G. R.; MARÍA, G.; SIERRA, I. E.; WOOD, J. D. Fatty acid composition and sensory characteristics of lamb carcasses from Britain and Spain. Meat Science, Cowra, v. 54, n. 4, p. 339-346, 2000. DOI: 10.1016/S0309-1740(99)00108-4
SILVA SOBRINHO, A. G. Criação de ovinos. 2. ed. Jaboticabal: FUNEP, 2001. 302 p.
SILVA SOBRINHO, A. G.; PURCHAS, R. W.; KADIM, I. T.; YAMAMOTO, S. M. Características de qualidade da carne de ovinos de diferentes genótipos e idades ao abate. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 34, n. 3, p. 1070-1078, 2005. DOI: 10.1590/S1516-35982005000300040
SILVA, T. M.; OLIVEIRA, R. L.; NASCIMENTO JÚNIOR, N. G.; PELLEGRINI, C. B.; TRAJANO, J. S.; ROCHA, T. C.; BORJA, M. S. Ingestive behavior and physiological parameters of goats fed diets containing peanut cake from biodiesel. Tropical Animal Health and Production, Edinburgh, v. 48, n. 1, p. 59-66, 2016. DOI: 10.1007/s11250-015-0920-6
SNIFFEN, C. J.; O’CONNOR, J. D.; VAN SOEST, P. J.; FOX, D.G.; RUSSELL, J. B. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets. II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, Oxford, v. 70, n. 11, p. 3562-3577, 1992. DOI: 10.2527/1992.70113562x
VAN SOEST, P. J.; ROBERTSON, J. B.; LEWIS, B. A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, Illinois, v. 74, n. 10, p. 3583-3597, 1991. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
WHEELER, T. L.; SHACKELFORD, S. D.; KOOHMARAIE, M. Shear force procedures for meat tenderness measurement. Meat Animal Research Center: United States Department of Agriculture, 2005. 7 p.
DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n4p1619
Londrina - PR
E-mail: semina.agrarias@uel.br
