In vitro fermentation of the rations containing Morinda citrifolia L. (Noni) using two types of inoculum
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
ALCALDE, C. R.; MACHADO, R. M.; SANTOS, G. T.; PICOLLI, R.; JOBIM, C. C. Digestibilidade in vitro de alimentos com inóculos de líquido de rúmen ou de fezes de bovinos. Acta Scientiarum. Animal Science, Maringá, v. 24, n. 4, p. 917-921, 2001.
ALVES. S. K.; CARVALHO. F. F. R.; VÉRAS. A. S. C.; FERREIRA, M. A.; COSTA, R. G.; SANTOS, E. P.; FREITAS, C. R. G.; SANTOS JUNIOR, C. M. Níveis de Energia em Dietas para Ovinos Santa Inês: Digestibilidade Aparente. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 32, n. 6, p. 1962-1968. 2003.
BARBOSA, A. F.; COSTA, I. C. M.; ZUCOLOTTO, S. M.; GIORDANI, R. B. Morinda citrifolia: fatos e riscos sobre o uso do noni. Revista Fitos, Rio de Janeiro, v. 11, n. 2, p. 119-249, 2017.
CAIXETA, L. F. S. Extratos vegetais de Morinda citrofolia L (Noni) como aditivo alimentar para ruminantes. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, 2016.
CAVALCANTE, M. A. B.; PEREIRA, O. G.; VALADARES FILHO, S. C.; RIBEIRO, K. G.; CHIZZOTTI, F. H. M.; PEREIRA, D. H. Níveis de proteína bruta em dietas para bovinos de corte: consumo e digestibilidade total e parcial dos nutrientes. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 34, n. 6, p. 2200-2208, 2005. Suplemento 1.
CORREIA, A. A. S.; GONZAGA, M. L. C.; AQUINO, A. C.; SOUZA, P. H. M.; FIGUEIREDO, R. W.; MAIA, G. A. Caracterização química e fisioquímica da polpa do noni (Morinda citrifolia) cultivado no estado do Ceará. Alimentos e Nutrição, Fortaleza, v. 22, n. 4, p. 609-615, 2011.
COSTA, A. B.; OLIVEIRA, A. M. C.; SILVA, A. M. O.; MANCINI FILHO, J.; LIMA, A. Atividade antioxidante da polpa, casca e semente do Noni (Morinda citrofolia L). Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 35, n. 2, p. 345-354, 2013.
COSTA, L. B.; TSE, M. L. P.; MIYADA, V. S. Extratos vegetais como alternativas aos antimicrobianos promotores de crescimento para leitões recém desmamados. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 36, n. 3, p. 589-595, 2007.
FARIA, W. C. S.; BETT, S. C.; SANTOS, C. G. B.; BRASIL, A. S.; GAUTO, R. F.; BESERRA, A. M. S. S.; OLIVEIRA, A. P. Caracterização físico-química e análise fitoquímica preliminar do fruto Noni (Morinda citrofolia L) produzido na cidade de Cuiabá-a-MT. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, Ponta Grosso, v. 8, n. 1, p. 1208-1215, 2014.
GERON, L. J. V.; MEXIA, A. A.; CRISTO, R. L.; GARCIA, J.; CABRAL, L. S.; TRAUTAMANN, R. J.; MARTINS, O. S.; ZEOULA; L. M. Consumo, digestibilidade dos nutrientes e características ruminais de cordeiros alimentados com níveis crescentes de concentrado em ambiente tropical no Vale do Alto Guaporé – MT. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 34, n. 5, p. 2497-2510, 2013.
GERON, L. J. V.; ZEOULA, L. M.; ERKEL, J. A.; PRADO, I. N.; JONKER, R. C.; GUIMARÃES, K. C. Coeficiente de digestibilidade e características ruminais de bovinos alimentados com rações contendo resíduo de cervejaria fermentado. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 37, n. 9, p. 1685-1695, 2008.
McDOUGALL, E. I. Studies on ruminant saliva. 1- The composition and output of sheep´s saliva. Biochemistry Journal, Nashville, v. 43, n. 1, p. 99-109, 1948.
NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids. Washington, D.C.: National Academy Press, 2007. 384 p.
PALIOTO, G. F.; SILVA, C. F. G.; MENDES, M. P.; ALMEIDA, V. V.; ROCHA, C. L. M. S. C.; TONIN, L. T. D. Composição centesimal, compostos bioativos e atividade antioxidante de frutos de Morinda citrifolia L (noni) cultivados no Paraná. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, Campinas, v. 17, n. 1, p. 59-66, 2015.
PERIC, L.; ZIKIC, D.; LULIC, M. Aplication of alternative of growth promoters in broiler production. Biotechnology in Animal Husbandry, London, v. 25, n. 5-6, p. 387-397, 2009.
PRESTON, T. R. Biological and chemical analytical methods. In: PRESTON, T. R. Tropical animal feeding: a manual for research workers. Rome: FAO, 1995. p. 191- 264.
RAUD, C. Os alimentos funcionais: a nova fronteira da indústria alimentar análise das estratégias da Danone e da Nestlé no mercado Brasileiro de iogurtes. Revista Sociologia Política, Curitiba, v. 16, n. 31, p. 85-100, 2008.
SICHIERI, R.; COITINHO, D. C.; MONTEIRO, J. B.; COUTINHO, W. F. Recomendações de alimentação e nutrição saudável para a população Brasileira. Arquivo Brasileiro de Endocrinologia e Metabolismo, São Paulo, v. 44, n. 3, p. 227-232, 2000.
SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 3. ed. Viçosa Universidade Federal de Viçosa, 2002. 235 p.
SILVA, L. R.; MEDEIROS, P. V. Q.; LEITE, G. A.; SILVA, K. J. P.; SOUSA, J. A. Caracterização física do fruto de Noni (Morinda Citrifolia L). Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista, v. 27, n. 2, p. 267-271, 2009.
SMITH, D. R.; DILORENZO, N.; LEIBOVICH, J.; QUINN, M. J.; HOMM, J. W.; GALYEAN, M. L. Effects of sulfur and monensin concentrations on in vitro dry matter disappearance, hydrogen sulfide production, and volatile fatty acid concentrations in batch culture ruminal fermentations. Jornal of Animal Science, Champaign, v. 88, n. 1, p. 1503-1512, 2010.
UNIVERSIDADE FEDERAL DE VISOÇA - UFV. Manual de utilização do programa SAEG: sistema de análise estatística e genéticas. Viçosa: Universidade Estadual de Viçosa, 1997.
VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant. Comstock Publ. Assoc. Ithaca, 1994. 476 p.
VAN SOEST, P. J.; ROBERTSON, J. B.; LEWIS, B. A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, Savoy, v. 74, n. 12, p. 3583-3597, 1991.
WANG, M. Y.; WEST, B. J.; JENSEN, C. J.; NOWICKI, D.; SU, C. H.; PALU, A.; ANDERSON, G. Morinda citrofolia (Noni): a literature review and recent advances in noni research. Acta Pharmacologica Sinica, Shangkay, v. 23, n. 12, p. 1127-1141, 2002.
ZAIDAN, M. R. S.; NOOR RAIN, A.; BADRUL, A. R.; ADLIN, A.; NORAZAH, A.; ZAKIAH, I. In vitro screening of five local medicinal plants for antibacterial activity using disc diffusion method. Tropical Biomedicine, Kuala Lumpur, v. 22, n. 2, p. 165-170, 2005.
ZEOULA, L. M.; CALDAS NETO, S. F.; GERON, L. J. V.; MAEDA, E. M.; PRADO, I. N.; DIAN, P. H. M. Substituição do milho pela farinha de varredura de mandioca (Manihot esculenta, Crantz) em rações de ovinos: consumo, digestibilidade, balanços de nitrogênio e energia e parâmetros ruminais. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 32, n. 2, p. 491-502, 2003.
DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n2p831
Londrina - PR
E-mail: semina.agrarias@uel.br
