Collard green yield and nutritional quality with mineral and organic fertilization
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
ABREU, I. M. O.; JUNQUEIRA, A. M. R.; PEIXOTO, J. R.; OLIVEIRA, S. A. Qualidade microbiológica e produtividade de alface sob adubação química e orgânica. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 30, p. 108-118, 2010. Suplemento1. DOI: 10.1590/s0101-20612010000500018
AMBROSINI, V. G.; VOGES, J. G.; BENEVENUTO, R.; VILPERTE, V.; SILVEIRA, M. A.; BRUNETTO, G.; OGLIARI, J. B. Single-head broccoli response to nitrogen application. Científica, Jaboticabal, v. 43, n. 1, p. 84-92, 2015. DOI: 10.15361/1984-5529.2015v43n1p84-92
ARRUDA, C. A. O.; ALVES, M. V.; MAFRA, A. L.; CASSOL, P. C.; ALBUQUERQUE, J. A.; SANTOS, J. P. Aplicação de dejeto suíno e estrutura de um Latossolo Vermelho sob semeadura direta. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 4, p. 804-809, 2010. DOI: 10.1590/s1413-70542010000400002
BASSO, C. J.; CERETTA, C. A.; MORAES FLORES, É. M.; GIROTTO, E. Teores totais de metais pesados no solo após aplicação de dejeto líquido de suínos. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 4, p. 653-659, 2012. DOI: 10.1590/s0103-84782012000400012
CHARY, N. S.; KAMALA, C. T.; RAJ, D. S. S. Assessing risk of heavy metals from consuming food grown on sewage irrigated soils and food chain transfer. Ecotoxicology and Environmental Safety, Nova Iorque, v. 69, n. 3, p. 513-524, 2008. DOI: 10.1016/j.ecoenv.2007.04.013
DARTORA, J.; GUIMARÃES, V. F.; ECHER, M. M.; PAULETTI, D. R.; MARINI, D. Análise de crescimento e produtividade do pak choi cultivado sob diferentes doses de nitrogênio. Revista Ceres, Viçosa, MG, v. 60, n. 4, p. 498-504, 2013. DOI: 10.1590/s0034-737x2013000400008
DONAGEMA, G. K.; CAMPOS, D. V. B.; CALDERANO, S. B.; TEIXEIRA, W. G.; VIANA, J. H. M. Manual de métodos de análise de solo. 2. ed. Rio de Janeiro: EMBRAPA Solos, 2011. 230 p.
FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 2. ed. Viçosa, MG: UFV, 2008. 421 p.
GONG, Y.; SOHN, H.; XUE, L.; FIRESTONE, G. L.; BJELDANES, L. F. 3,3'-Diindolylmethane is a novel mitochondrial H(+)-ATP synthase inhibitor that can induce p21(Cip1/Waf1) expression by induction of oxidative stress in human breast cancer cells. Cancer Research, Philadelphia, v. 66, n. 9, p. 4880-4887, 2006. DOI: 10.1158/0008-5472.can-05-4162
GUERRA, F.; TREVIZAM, A. R.; MURAOKA, T.; MARCANTE, N. C.; CANNIATTI-BRAZACA, S. G. Heavy metals in vegetables and potential risk for human health. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 69, n. 1, p. 54-60, 2012. DOI: 10.1590/s0103-90162012000100008
KANO, C.; SALATA, A. C.; CARDOSO, A. I. I.; EVANGELISTA, R. M.; HIGUTI, A. R. O.; GODOY, A. R. Produção e qualidade de couve-flor cultivar Teresópolis Gigante em função de doses de nitrogênio. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 28, n. 4, p. 453-457, 2010. DOI: 10.1590/s0102-05362010000400013
KONZEN, E. A.; ALVARENGA, R. C. Manejo e utilização de dejetos animais: aspectos agronômicos e ambientais. Sete Lagoas: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, 2005. 16 p. (EMBRAPA Milho e Sorgo. Circular técnica, 63).
KOPSELL, D. A.; KOPSELL, D. E.; CURRAN-CELENTANO, J. Carotenoid pigments in kale are influenced by nitrogen concentration and form. Journal of the Science of Food and Agriculture, Easton, v. 87, n. 5, p. 900-907, 2007. DOI: 10.1002/jsfa.2807
LIM, A. H.; VIMALA, P. Growth and yield responses of four leafy vegetables to organic fertilizer. Journal of Tropical Agriculture and Food Science, Kuala Lumpur, v. 40, n. 1, p. 1-11, 2012.
MIYAZAWA, M.; PAVAN, M. A.; MURAOKA, T.; CARMO, C. A. F. S.; MELO, W. J. Chemical analysis of plant tissues. In: SILVA, F. C. (Ed.). Manual of chemical analysis of soils, plants and fertilizers. Brasília: EMBRAPA Informação Tecnológica, 2009. p. 191-233.
SHINGO, G. Y.; VENTURA, M. U. Produção de couve Brassica oleracea L. var. acephala com adubação mineral e orgânica. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 30, n. 3, p. 589-594, 2009. DOI: 10.5433/1679-0359.2009v30n3p589
SILVA, T. O.; MENEZES, R. S. C.; TIESSEN, H.; SAMPAIO, E. V. S. B.; SALCEDO, I. H.; SILVEIRA, L. M. Adubação orgânica da batata com esterco e, ou, Crotalaria juncea. I - produtividade vegetal e estoque de nutrientes no solo em longo prazo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 31, n. 1, p. 39-49, 2007. DOI: 10.1590/s0100-06832007000100005
SOUSA, D. M. G.; LOBATO, E. Cerrado: correção do solo e adubação. 2. ed. Planaltina: EMBRAPA Cerrados, 2004. 416 p.
TAIZ, L.; ZEIGER, E.; MØLLER, I. M.; MURPHY, A. Fisiologia e desenvolvimento vegetal. Porto Alegre: Artmed, 2017. 888 p.
TRANI, P. E.; RAIJ, B. Hortaliças. In: RAIJ, B.; CANTARELLA, H.; QUAGGIO, J. A.; FURLANI, A. M. C. (Ed.). Recomendações de adubação e calagem para o estado de São Paulo. Campinas: Instituto Agronômico de Campinas, 1997. p. 155-185.
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY - US-EPA. Toxicological review of cadmium and chromium. In: Chemical Assessment Summary of the Integrated Risk Information System (IRIS). Washington: USEPA, 1998.
WORLD HEALTH ORGANIZATION - WHO. Evaluation of certain food additives and Contaminants. In: Sixty-First Report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Geneva: WHO, 2004. (WHO Technical Series, 922)
XU, H. L.; WANG, R.; XU, R. Y.; MRIDHA, M. A. U.; GOYAL, S. Yield and quality of leafy vegetables grown with organic fertilizations. Acta Horticulturae, Bruxelas, v. 627, n. 1, p. 25-33, 2003. DOI: 10.17660/actahortic.2003.627.2
ZAGO, V. C. P.; EVANGELISTA, M. R.; ALMEIDA, D. L.; GUERRA, J. G. M.; NEVES, M. C. P.; RUMJANEK, N. G. Aplicação de esterco bovino e ureia na couve e seus reflexos nos teores de nitrato e na qualidade. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 17, n. 3, p. 207-211, 1999. DOI: 10.1590/s0102-05361999000300006
ZANÃO JÚNIOR, L. A.; LANA, R. M. Q.; RANAL, M. A. Doses de nitrogênio na produção de couve-da-Malásia. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 23, n. 1, p. 76-80, 2005. DOI: 10.1590/s0102-05362005000100016
DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n5Supl1p2165
Londrina - PR
E-mail: semina.agrarias@uel.br
