Application of solid state fermentation on the cocoa bran (Theobroma Cacao L.): producing ligninases

Application of solid state fermentation on the cocoa bran (Theobroma Cacao L.): producing ligninases

Authors

  • Tamires Carvalho dos Santos Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • George Abreu Filho Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Thiago José Onorio Rocha Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Marcelo Franco Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0375.2011v32n1p87

Keywords:

Aspergillus Níger, Environmental sustainability, Biotransformation

Abstract

The aim of this study was to analyze and quantify the kinetic activity of enzymes ligninases laccase, lignin peroxidase and manganese peroxidase, produced by Solid State Fermentation. We used the fungus Aspergillus niger as inoculum and the waste from the processing of cocoa (Theobroma Cacao L.) as raw material at different water concentrations. The agro-industrial residue, after generated, you need to target appropriate because, in addition to creating potential environmental problems, represents losses of raw materials and energy, requiring significant investments in treatments to control pollution. We evaluated the potential of kinetic activity of enzymes depending on weather conditions (24, 72, and 120 hours) and water content (40%, 50% and 60%). The fermentation was conducted at 30 0C in a bacteriological incubator. The results indicate the maximization of enzyme activity occurred within 72 hours of fermentation and 50% water content, for all the enzymes.

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Author Biography

Marcelo Franco, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Bacharel em Quimica pela Universidade Estadual de Maringá (1996), Mestre em Química (Química Inorgânica) pela Universidade de São Paulo (1998) e Doutor em Química (Química Orgânica) pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (2008). Atualmente é professor adjunto na Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (2000). Tem experiência na área de Química, com ênfase em Química Orgânica, atuando principalmente na produção de biocompostos. No Mestrado em Engenharia de Alimentos (UESB) e no Mestrado de Ciências Ambientais (UESB) desenvolve pesquisas relacionadas com a biotransformação de Residuos Agroindustriais através da Fermentação em Estado Sólidos com o auxílio de fungos filamentosos.

Published

2011-07-15

How to Cite

Santos, T. C. dos, Filho, G. A., Rocha, T. J. O., & Franco, M. (2011). Application of solid state fermentation on the cocoa bran (Theobroma Cacao L.): producing ligninases. Semina: Ciências Exatas E Tecnológicas, 32(1), 87–96. https://doi.org/10.5433/1679-0375.2011v32n1p87

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