Biologic dinitrogen fixation and nutrient cycling in cover crops and their effect on organic Conilon coffee

Autores

  • Fábio Luiz Partelli Universidade Federal do Espírito Santo
  • Henrique Duarte Vieira Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Enderson Petrônio de Brito Ferreira Embrapa Arroz e Feijão
  • Alexandre Pio Viana Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • José Antonio Azevedo Espindola Embrapa Agrobiologia
  • Segundo Urquiaga Embrapa Agrobiologia
  • Robert Michael Boddey Embrapa Agrobiologia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n3p995

Palavras-chave:

Coffea canephora, Nutrient recycling, Biological dinitrogen fixation, Sustainable agriculture, Isotopic composition.

Resumo

Notwithstanding its relevance, studies regarding nutrient cycling and biological dinitrogen fixation in Conilon coffee (Coffee canephora cv. Conilon) associated with cover plants are very scarce. Aiming to evaluate the contribution of cover crops for organic conilon production, a field experiment was carried out consisting of Pennisetum glaucum, and legume species Canavalia ensiformis, Mucuna deeringiana and Cajanus cajan (inoculated and non inoculated) cultivated between coffee trees, and spontaneous vegetation as cover crops. The experiment was carried out in Espírito Santo State- Brazil, in a 6.5 years old coffee crop production system. Chemical analyses of soil and vegetative parts of spontaneous and cover crops, as well as coffee leaf nutrients concentration were performed. Biological Nitrogen Fixation (BNF) was determined by the natural abundance method. BNF contributed with about 80% of the nitrogen accumulated by the leguminous plants, corresponding to 27 - 35 kg of N ha-1. Concentration and accumulation of nutrients varied among cover crops. Rhizobium inoculation did not influence nutrient cycling or BNF. Legume plants partially supplied the nitrogen requirements of Conilon coffee. No significant effect of the treatments was observed on the nutrient concentration of Conilon coffee or on plant growth.

Métricas

Carregando Métricas ...

Biografia do Autor

Fábio Luiz Partelli, Universidade Federal do Espírito Santo

Possui graduação em Engenharia Agronômica. Mestrado e Doutorado em Produção Vegetal, sendo parte do doutorado (Sanduíche - CAPES). Possui experiência na área de Agronomia e
Fitotecnia, com ênfase na cultura do café (Coffea sp.), atuando principalmente nos seguintes temas: nutrição mineral de plantas, DRIS, adubação verde,  microbiologia do solo, agricultura orgânica, propagação vegetativa
e fisiologia e bioquímica vegetal. Atualmente é Professor Adjunto da Universidade Federal do Espírito Santo.

Henrique Duarte Vieira, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro

Prof. da Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro - UENF.

Enderson Petrônio de Brito Ferreira, Embrapa Arroz e Feijão

D.Sc., Pesq. da Embrapa Arroz e Feijão, Santo Antônio de Goiás, GO.

Alexandre Pio Viana, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro

Prof. da Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro - UENF.

José Antonio Azevedo Espindola, Embrapa Agrobiologia

D.Sc., Pesquisador da Embrapa Agrobiologia. Seropédica, RJ.

Segundo Urquiaga, Embrapa Agrobiologia

D.Sc., Pesquisador da Embrapa Agrobiologia. Seropédica, RJ.

Robert Michael Boddey, Embrapa Agrobiologia

D.Sc., Pesquisador da Embrapa Agrobiologia. Seropédica, RJ.

Downloads

Publicado

2011-08-10

Como Citar

Partelli, F. L., Vieira, H. D., Ferreira, E. P. de B., Viana, A. P., Espindola, J. A. A., Urquiaga, S., & Boddey, R. M. (2011). Biologic dinitrogen fixation and nutrient cycling in cover crops and their effect on organic Conilon coffee. Semina: Ciências Agrárias, 32(3), 995–1006. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n3p995

Edição

Seção

Artigos

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 3 > >>