Management tools applied to milk quality in cattle farming in the Western Amazon

Luane Pereira Linhares, Eduardo Mitke Brandão Reis, Marcos Aurelio Lopes, Gerbson Francisco Nogueira Maia, Camilla Birenbaum Nobile, Patrícia Gelli Feres de Marchi, Paulo Márcio Beber, Antonia Valcemira Domingos de Oliveira

Abstract


This study aimed to analyze the applicability of management tools such as SWOT matrix, GUT matrix, Brainstorming, PDCA, Ishikawa diagram, and 5W2H in improving milk quality in rural properties for family labor. The survey was conducted in 18 properties in the municipality of Senador Guiomard, State of Acre, Brazil, during the period from January to December 2019. The properties were divided into two groups (treatment group-TG and control group-CG) and the data obtained through a form with 255 questions for diagnosis and analysis (LQL-GO) for somatic cell count (SCC) and total bacterial count (TBC) were tabulated in spreadsheets (Excel®) and subjected to statistical analysis by the Wilcoxon test. Nineteen weaknesses were obtained through the GUT matrix. The implementation of milking practices using tools obtained an average reduction of 31.4% for SCC and 63% for TBC in TG and a reduction of 39.3% for SCC and an increase of 33.7% for TBC in CG. Thus, the management tools applied to milk quality are capable of generating positive results (p < 0.05) in microbiological control, facilitating quick decision-making, aiming at the correction of weaknesses, and, consequently, an increase in profitability.

Keywords


Good milking practices; Management; Quality indicators; Planning.

Full Text:

PDF

References


Battaglini, A. P. P., Fagnani, R., Dunga, K. S., & Beloti, V. (2013). Dissemination of good production practices and characterization of dairy production. Archivos de Zootecnia, 62(237), 151-154. doi: 10. 4321/S0004-05922013000100017

Bozo, G. A., Alegro, L. C. A., Silva, L. C., Santana, E. H. W., Okano, W., & Silva, L. C. C. (2013). Adequação da contagem de células somáticas e da contagem bacteriana total em leite cru refrigerado aos parâmetros da legislação. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 65(2), 589-594. doi: 10.1590/S0102-09352013000200040

Carneiro, J. M. Jr., Cavalcante, F., Braga, A., & Santos, C. F. dos. (2015). Qualidade do leite cru em sistema de ordenha tradicional no Estado do Acre. (Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 53). Rio Branco-Acre: EMBRAPA Acre. Recuperado de https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/ 1041211/1/25975.pdf

Constantino, N. A. S., Dias, J. A., Oliveira, A. M. de, Cordeiro, S. C. M., Beloti, V., & Faria, G. V. (2019). Impacto da adoção de boas práticas na contagem de bactérias mesófilas em rebanhos em condições de produção prevalentes em Rondônia. Anais do Congresso Internacional de Pecuária Leiteira da Amazônia Ocidental, Rio Branco, AC, Brasil. Recuperado de https://www.alice.cnptia.embrapa.br/ bitstream/doc/1117632/1/AnaisCongresso19122019p66.pdf

Dereti, R. M., Gonçalves, E. B., & Zanela, M. B. (2019). Boas práticas agropecuárias na produção leiteira: diagnóstico e ajuste de não conformidades. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 71(6), 2075-2084. doi: 10.1590/1678-4162-10401

Dutra, C., Castagnara, D. D., Hoch, G. C., Tadielo, L. E., & Dinarte, G. V. (2020). Os porquês do comércio informal de leite em Uruguaiana-RS. A visão do produtor. Anais do Salão Internacional de Ensino, Pesquisa e Extensão, 7. Recuperado de https://periodicos.unipampa.edu.br/index.php/SIEPE/article/ view/81319

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (2019). Anuário do leite 2019. Minas Gerais: Editora Gráfica Bernardi. Recuperado de https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198698/1/Anuario-LEITE-2019.pdf

Estevão, A. Neto, Garino, F. Jr., Santos, J. C. A., Silva, L. C. da, & Matos, R. A. T. (2015). Avaliação de resíduo de antibiótico em amostras de leite de vacas após a terapia de vacas secas. Arquivos do Instituto Biológico, 82, 1-4. doi: 10.1590/1808-1657000322013

Fassio, L. H., Reis, R. P., & Geraldo, L. G. (2006). Desempenho técnico e econômico da atividade leiteira em Minas Gerais. Ciência e Agrotecnologia, 30(6), 1154-116. doi: 10.1590/S1413-70542006000600018

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (2019). Produção pecuária municipal de 2019. Recuperado de https://cidades.ibge.gov.br/brasil/pesquisa/18/16459

Instrução Normativa n° 76 e 77 de 30 de dezembro de 2018. (2018). Diário Oficial da União - Imprensa nacional, Brasília, Seção 1, 30. Recuperado de https://www.in.gov.br/materia/-/asset_publisher/Kujrw 0TZC2Mb/content/id/52750137/do1-2018-11-30-instrucao-normativa-n-76-de-26-de-novembro-de-2018-52749894IN%2076

Langoni, H., Salina, A., Oliveira, G. C., Junqueira, N. B., Menozzi, B. D., & Joaquim, S. F. (2017). Considerations on the treatment of mastitis. Pesquisa Veterinária Brasileira, 37(11), 1261-1269. doi: 10.1590/s0100-736x2017001100011

Lins, B. F. E. (1993). Ferramentas básicas da qualidade. Ciência da Informação, 22(2), 153-161. Recuperado de http://revista.ibict.br/ciinf/article/view/502

Longaray, A. A., Laurino, F. C., Tondolo, V. A. G., & Munhoz, P. R. (2017). Proposta de aplicação do ciclo PDCA para melhoria contínua do sistema de confinamento bovino: um estudo de caso. Sistemas & Gestão, 12(3), 353-361. doi: 10.20985/1980-5160.2017.v12n3.1123

Lopes, M. A., Demeu, F. A., Rocha, C. M. B. M. da., Costa, G. M. da., Franco, A., Neto, & Santos, G. dos. (2012). Avaliação do impacto econômico da mastite em rebanhos bovinos leiteiros. Arquivos do Instituto Biológico, 79(4), 477-483. doi: 10.1590/S1808-16572012000400003

Lopes, M. A., Reis, E. M. B., & Ferrazza, R. A. (2016a). Formulário de diagnóstico da propriedade leiteira. (Boletim Técnico). Lavras, UFLA.

Lopes, M. A., Reis, E. M. B., Demeu, F. A., Mesquita, A. A., Rocha, A. G. F., & Benedicto, G. C. (2016b). Uso de ferramentas de gestão na atividade leiteira: um estudo de caso no sul de Minas Gerais. Revista Científica de Produção Animal, 18(1), 26-44. doi: 10.5935/2176-4158/rcpa.v18n1p26-44

Lopes, M. A., Reis, E. M. B., Demeu, F. A., Mesquita, A. A., Rocha, A. G. F., Pelegrini, D. F.,... Teixeira, F. E. P., Jr. (2018). Uso de ferramentas de gestão na atividade leiteira: um estudo multicasos em Uberlândia, MG. Agropecuária Técnica (UFPB), 39(1), 73-86. doi: 10.25066/agrotec.v39i1.34302

Matsubara, M. T., Beloti, V., Tamanini, R., Fagnani, R., Silva, L. C. C. da., Monteiro, A. A., & Barros, M. A. F. (2011). Boas práticas de ordenha para redução da contaminação microbiológica do leite no agreste Pernambucano. Semina: Ciências Agrárias, 32(1), 277-285.

Meireles, M. (2001). Ferramentas administrativas para identificar, observar e analisar problemas: organizações com foco no cliente (vol. 2). São Paulo: Arte & Ciência. Recuperado de https:// administrante.files.wordpress.com/2010/01/ferramentas-administrativas-para-identificar-observar-e-analisar-problemas.pdf

Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (2017). Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal (RIISPOA). Decreto nº 9.013, de 29 de março de 2017. Alterado pelo Decreto nº 9.069, de 31 de maio de 2017; regulamenta a Lei nº 1.283, de 18 de dezembro de 1950, e a Lei nº 7.889, de 23 de novembro de 1989, que dispõem sobre a inspeção industrial e sanitária de produtos de origem animal. Recuperado de http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/decreto/1950-1969/ D30691.htm

Nascimento, F. C. Neta, Junqueira, M. S., Carneiro, J. C. S., Ramos, M. P. P., Abdallah, F. R., & Fracalossi, C. P. (2015). Condições de Produção de Leite em Propriedades Familiares localizadas no nunicípio e Alegre – ES, Brasil. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, 70(3), 117-131. doi: 10.14295/ 2238-6416.v70i3.347

Oliveira, A. A. de, Seixas, L., Azevedo, H. C., Teixeira, K. M., McManus, C., & Melo, C. B. de. (2015). Evaluation of the use of good practices in dairy cattle herds. Brazilian Journal of Veterinary Medicine, 37(1), 73-77. Retrieved from http://rbmv.org/index.php/BJVM/article/view/340

Pantoja, J. C. F., Reinemann, D. J., & Ruegg, P. L. (2011). Factors associated with coliform count in unpasteurized bulk milk. Journal of Dairy Science, 94(6), 2680-2691. doi: 10.3168/jds.2010-3721

Passetti, R. A. C., Eiras, C. E., Gomes, L. C., Santos, J. F., & Prado, I. N. (2016). Intensive dairy farming systems from Holland and Brazil: SWOT analyse comparison. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 38(4), 439-446. doi: 10.4025/actascianimsci.v38i4.31467

Picinin, L. C. A., Bordignon-Luiz, M. T., Cerqueira, M. M. O. P., Toaldo, I. M., Souza, F. N., Leite, M. O.,... Lana, A. M. Q. (2019). Effect of seasonal conditions and milk management practices on bulk milk quality in Minas Gerais State-Brazil. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 71(4), 1355-1363. doi: 10.1590/1678-4162-10063

Picoli, T., Zani, J. L., Peter, C. M., Roll, V. F. B., Ribeiro, M. E. R., Vargas, G. D.,... Fischer, G. (2015). Milk production characteristics in Southern Brazil. Semina: Ciências Agrárias, 36(3, Supl. 1), 1991-1998. doi: 10.5433/1679-0359.2015v36n3Supl1p1991

Veiga, R. S., Polacinski, E., Silva, V. B., Tauchen, J., & Pires, M. P. (2013). Implantação dos 5Ss e proposição de um SGQ para uma indústria de erva-mate. Revista ADMpg - Gestão Estratégica Organizacional, 6(1), 1-78.

Rangel, A. H. N., Araújo, V. M. de, Bezerra, K. C., Freire, R. M. B., Guerra, M. G., Lima, D. M. de Jr., Oliveira, N. A. de. (2014). Processo de higienização nos equipamentos de ordenha em propriedades leiteiras. Acta Veterinaria Brasilica, 8(2), 107-112. doi: 10.21708/avb.2014.8.2.3421

Reinemann, D. J., Wolters, G. M. V. H., Billon, P., Lind, O., & Rasmussen, M. D. (2003). Review of practices for cleaning and sanitation of milking machines. Bulletin of the International Dairy Federation, 381, 4-18.

Reis, E. M. B., Lopes, M. A., Demeu, F. A., Bruhn, F. R. P., Lima, A. L. R., Benedicto, G. C., & Pelegrini, D. F. (2019). Applicability of management tools to the correction of weaknesses in family dairy farms in the Western Amazon. Semina: Ciências Agrárias, 40(1), 339-352. doi: 10.5433/1679-0359.2019v40 n1p339

Sampaio, V. S. C., Souza, F. N., Saraiva, C. J. C., Santos, R. P., Leite, M. O., Resende, G. M.,... Cerqueira, M. M. O. P. (2015). Influência de diferentes tipos de micro-organismos na contagem bacteriana total por citometria de fluxo do leite cru refrigerado. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 67(2), 607-612. doi: 10.1590/1678-7257

Santos, M. V. dos, & Fonseca, L. F. L. da. (2019). Controle da mastite e qualidade do leite: desafios e soluções. São Paulo: Edição dos Autores.

Silva, L. C. C., Beloti, V., Tamanini, R., Beloti, V., Tamanini, R., D’Ovidio, L.,... Pires, E. M. F. (2011). Rastreamento de fontes da contaminação microbiológica do leite cru durante a ordenha em propriedades leiteiras do Agreste Pernambucano. Semina: Ciências Agrárias, 32(1), 267-275.

Silveira, T. M. L., Fonseca, L. M., Lago, T. B. N., & Veiga, D. R. (2005). Comparação entre o método de referência e a análise eletrônica na determinação da contagem de células somáticas do leite bovino Arqruivo Brasileiro Medicina Veterinária Zootecnia, 57(1), 128-132. doi: 10.1590/S0102-0935200500 0100017

Siqueira, K. B., Carneiro, A. V., Almeida, M. F., & Souza, R. C. N. (2010). O mercado lácteo brasileiro no contexto mundial. (Circular Técnica, 104). Juiz de Fora: EMBRAPA Gado de Leite. Recuperado de https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/886169/1/CT104Kennya.pdf

Soares, E. S. M., Duarte, M. T., Carrijo, K. F., & Costa, M. R. (2019). Application of good milking practices: economic impacts and bovine raw milk quality. Multitemas, 24(56), 41-57. doi: 10.20435/ multi.v24i56.1967

Soares, V., & Gaglietti, M. J. (2015). Rastreabilidade da cadeia leiteira como requisito de qualidade. Revista Tecnológica, 3(2), 259-267. Recuperado de https://uceff.edu.br/revista/index.php/revista/article/view/94

Souza, G. N. de, Lange, C. C., Ribeiro, J. B., Mendonça, J. F. M. de, Silva, M. R., Brito, M. A. V. P. E.,... Mendonca, L. C. (2017). Cálculo da média geométrica da contagem de células somáticas e contagem total de bactérias utilizando planilha eletrônica do Excel para comparação com os requisitos estabelecidos pela legislação federal. (Circular Técnica EMBRAPA Gado de Leite).

Vallin, V. M., Beloti, V., Battaglini, A. P. P., Tamanini, R., Fagnani, R., Angela, H. L., da., Silva, L. C.C. da. (2009). Melhoria da qualidade do leite a partir da implantação de boas práticas de higiene na ordenha em 19 municípios da região central do Paraná. Semina: Ciências Agrárias, 30(1), 181-188. doi: 10.54 33/1679-0359.2009v30n1p181

Vieira, G., Fº. (2007). Gestão da qualidade total: uma abordagem prática (2a ed.). Campinas: Editora Alínea.

Vissio, C., Agüero, D. A., Raspanti, C. G., Odiernob, L. M., & Larriestra, A. J. (2015). Pérdidas productivas y económicas diarias ocasionadas por la mastitis y erogaciones derivadas de su control en establecimientos lecheros de Córdoba, Argentina. Archivos de Medicina Veterinária, 47(1), 7-14. doi: 10.4067/S0301-732X2015000100003

Werkema, M. C. C. (1995). As ferramentas da qualidade no gerenciamento de processos (4a ed.). Belo Horizonte: Editora de Desenvolvimento Gerencia.




DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n5p2877

Semina: Ciênc. Agrár.
Londrina - PR
E-ISSN 1679-0359
DOI: 10.5433/1679-0359
E-mail: semina.agrarias@uel.br
Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional