Digestibility and bioavailability of organic calcium sources for European quail
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Carlos, A. C., Sakomura, N. K., Pinheiro, S. R. F., Toledano, F. M. M., Giacometti, R., & Silva, J. W., Jr. (2011). Uso da alga Lithothannium calcareum como fonte alternativa de cálcio nas rações de frangos de corte. Ciência Agrotecnologia, 35(4), 833-839. doi: 10.1590/S1413-70542011000400025
Kim, J. H., Jung, H., Pitargue, F. M., Han, G. P., Choi, H. S., & Kil, D. Y. (2017). Effect of dietary calcium concentrations in low non-phytate phosphorus diets containing phytase on growth performance, bone mineralization, litter quality, and footpad dermatitis incidence in growing broiler chickens. Asian-Australas Journal Animal Science, 30(7), 979-984. doi: 10.5713/ajas.17.0112
Lana, G. R. Q. (2017). Fontes de cálcio da região costeira de Alagoas em dietas para frangos de corte. Tese doutorado, Universidade Federal de Alagoas, Rio Largo, AL, Brasil.
Muniz, B. E., Arruda, A. M. V., Fassani, E. J., Teixeira, A. S., & Pereira, E. S. (2007). Avaliação de fontes de cálcio para frangos de corte. Revista Caatinga, 20(1), 5-14. Retrived from https://www.redalyc.org/ articulo.oa?id=237117747002:
Oso, A. O., Idowu, A. A., & Niameh, O. T. (2011). Growth response, nutrient and mineral retention, bone mineralisation and walking ability of broiler chickens fed with dietary inclusion of various unconventional mineral sources. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 95(4), 461-467. doi: 10.1111/j.1439-0396.2010.01073.x
Pope, H. R., Owens, C. M., Cavitt, L. C., Emmert, J. L., & Taylor, S. J. (2002). Efficacy of Marigro in supporting growth, carcass yield and meat quality of broilers. Proceeding of the Annual Meeting Abstracts, The Southern Poultry Science Society, 81, Newark, DE, USA, 91. Retrived from https:// poultryscience.org/files/galleries/2002_IPSF_Abstracts.pdf
R Core Team (2016). A language and environment for statistical computing. Vienna, Austria: R Foundation for Statistical Computing. Retrived from https://www.R-project.org/
Rezvani, M. R., Moradi, A., & Izadi, M. (2019). Ileal digestibility and bone retention of calcium in diets containing eggshell, oyster shell or inorganic calcium carbonate in broiler chickens. Poultry Science Journal, 7(1), 7-13. doi: 10.22069/psj.2019.14720.1319
Sá, L. M., Gomes, P. C., Albino, L. F. T., Rostagno, H. S., & D’Agostini, P. (2004). Exigências nutricionais de cálcio e sua biodisponibilidade em alguns alimentos para frangos de corte no período de 1 a 21 dias de idade. Revista Brasileira de Zootecnia, 33(1), 157-168. doi: 10.1590/S1516-35982004000100020
Sakomura, N., & Rostagno, H. S. (2007). Métodos de pesquisa em nutrição de monogástricos. Jaboticabal, SP: FUNEP.
Santana, A. L. A., Teixeira, A. O., Lopes, D. C., Santana, R. A., Rocha, C. M., Jr., Moreira, L. M., Corassa, A. (2018). Digestibility of calcium and digestible calcium from inorganic sources evaluated in swine by two methods. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 19(1), 93-104. doi: 10.1590/S1519-994 02018000100009
Silva, D. J., & Queiroz, A. C. (2006). Análise de Alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa, MG: UFV.
Silva, J. H. V., & Costa, F. G. P. (2009). Tabela para codornas japonesas e europeias. Jaboticabal, SP: FUNEP.
Viapiana, J. G., Lana, G. R. Q., Lana, S. R. V., Ferreira, J. O., Madalena, J. A. S., Lana, A. M. Q.,... Barros, R. F., Jr. (2015). Influência da casca de sururu em rações de codornas europeias sobre o rendimento de carcaça e resistência óssea. Anais do Congresso Brasileiro de Zootecnia, Fortaleza, CE, Brasil, 25.
DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n6Supl2p3275
Londrina - PR
E-mail: semina.agrarias@uel.br
