Xylanase and ?-glucanase in maize- and soybean meal-based diets
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Aguilar, L., Delgado, G., Bueno, G., & Rodríguez-León, J. A. (2007). Enzyme application in animal feeding: requirements and perspectives. RevistaCubana de CienciaAvícola, 31(1), 45-55.
Barbosa Filho, J. A., Oliveira, J. P. F., Boas, A. D. C. V., Almeida, M., Dornellas, T., Hoffmann, A. C. & Oba, A. (2018). Características produtivas e qualitativas de frangos de corte alimentados com diferentes complexos enzimáticos. Boletim De Indústria Animal, 75. doi.org/10.17523/bia.2018.v75.e1427.
Barbosa, N. A. A., Bonato, M. A., Sakomura, N. K., Dourado, L. R. B., Fernandes, J. B. K., &Kawauchi, I. M. (2014). Digestibilidadeileal de frangos de corte alimentados com dietas suplementadas com enzimas exógenas. ComunicataScientiae, 5(4), 361-369. doi.org/10.14295/cs.v5i4.460.
Cardoso, D. M., Maciel, M. P., Passos, D. P., Silva, F. V., Reis, S. T., &Aiura, F. S. (2011). Efeito do uso de complexo enzimático em rações para frangos de corte. Archivos de Zootecnia, 60(232), 1053-1064.doi.org/10.4321/S0004-05922011000400021.
Cowieson, A. J. (2005). Factors that affect the nutritional value of maize for broilers. Animal Feed Science and Technology, 119(3-4), 293-305. doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2004.12.017.
Dalólio, F. S., Moreira, J., Vaz, D. P., Albino, L. F. T., Valadares, L. R., Pires, A. V., & Pinheiro, S. R. F. (2016). Exogenousenzymes in diets for broilers. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 17(2), 149-161. doi.org/10.1590/S1519-99402016000200003.
Dessimoni, G. V., Sakomura, N. K., Donato, D. C. Z., Soares, L., Sarcinelli, M. F., Malheiros, E. B., &Dalólio, F. S. (2019). Growth performance and carcass yield of broiler chickens in response to carbohydrases and its association with phytase. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 71(3), 983-989.doi.org/10.1590/1678-4162-10345.
dos Santos, T. T., O'Neill, H. V. M., González-Ortiz, G., Camacho-Fernández, D., & López-Coello, C. (2017). Xylanase, protease and superdosingphytase interactions in broiler performance, carcass yield and digesta transit time. Animal Nutrition, 3(2), 121-126. doi.org/10.1016/j.aninu.2017.02.001.
Fischer, G., Maier, J. C., Rutz, F., &Bermudez, V. L. (2002). Desempenho de frangos de corte alimentados com dietas à base de milho e farelo de soja, com ou sem adição de enzimas. Revista Brasileira de Zootecnia, 31(1), 402-410.doi.org/10.1590/S1516-35982002000200015.
Fortes, B. D. A., Café, M. B., Stringhini, J. H., Brito, J. Á. G. D., Rezende, P. L. D. P., & Silva, R. D. (2012). Avaliação de programas nutricionais com a utilização de carboidrases e fitase em rações de frangos de corte.
Francesch, M., &Geraert, P. A. (2009). Enzyme complex containing carbohydrases and phytase improves growth performance and bone mineralization of broilers fed reduced nutrient corn-soybean-based diets.Poultry Science, 88(9), 1915–1924. doi:10.3382/ps.2009-00073.
Garcia, E. R. D. M., Murakami, A. E., Branco, A. F., Furlan, A. C., & Moreira, I. (2000). Efeito da suplementação enzimática em rações com farelo de soja e soja integral extrusada sobre a digestibilidade de nutrientes, o fluxo de nutrientes na digesta ileal e o desempenho de frangos. Revista Brasileira de Zootecnia, 29(5), 1414-1426. doi:10.1590/s1516-35982000000500020.
González-Ortiz, G., Olukosi, O., &Bedford, M. R. (2016). Evaluation of the effect of different wheats and xylanase supplementation on performance, nutrient and energy utilisation in broiler chicks. Animal Nutrition, 2(3), 173-179. doi.org/10.1016/j.aninu.2016.06.005Get
Gopinger, E., Krabbe, E. L., Surek, D., Lopes, L. D. S., & Avila, V. S. (2017). Live performance, carcass, and bone quality responses of grower and finisher broilers to dietary metabolizable energy levels. Brazilian Journal of Poultry Science, 19(4), 559-566.doi.org/10.1590/1806-9061-2017-050.
Kocher, A., Choct, M., Ross, G., Broz, J., & Chung, T. K. (2003). Effects of Enzyme Combinations on Apparent Metabolizable Energy of Corn-Soybean Meal-Based Diets in Broilers. The Journal of Applied Poultry Research, 12(3), 275–283. doi:10.1093/japr/12.3.275.
Lei, X. J., Lee, J. S., Park, J. H., Lee, I. S., Ingale, S., & Kim, I. H. (2017). Influence of exogenous multi-enzymes in broiler chickens fed on maize-wheat-soybean meal-based diets. EUROPEAN POULTRY SCIENCE, 81. doi: 10.1399/eps.2017.210.
Leite, P. R. D. S. D., Leandro, N. S. M., Stringhini, J. H., Café, M. B., Gomes, N. A., & Jardim Filho, R. D. M. (2011). Desempenho de frangos de corte e digestibilidade de rações com sorgo ou milheto e complexo enzimático. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 46(3), 280-286. doi.org/10.1590/S0100-204X2011000300008.
Liu, W.-C., & Kim, I.-H. (2016). Effects of dietary xylanase supplementation on performance and functional digestive parameters in broilers fed wheat-based diets. Poultry Science, pew258. doi:10.3382/ps/pew258.
Meneghetti, C. (2013). Associação de enzimas em rações para frangos de corte. Lavras: Universidade Federal de Lavras (Doutorado em Zootecnia). UFLA, MG.
Meng, X., Slominski, B. A., Nyachoti, C. M., Campbell, L. D., &Guenter, W. (2005). Degradation of cell wall polysaccharides by combinations of carbohydrase enzymes and their effect on nutrient utilization and broiler chicken performance. Poultry Science, 84(1), 37–47. doi:10.1093/ps/84.1.37.
Moura, F. A. S., Dourado, L. R. B., Farias, L. A., Lopes, J. B., Lima, S. B. P., & Fernandes, M. L. (2019). Complexos enzimáticos sobre a energia metabolizável e digestibilidade dos nutrientes do milheto para frangos de corte. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 71(3), 990-996.doi.org/10.1590/1678-4162-10021.
Munyaka, P. M., Nandha, N. K., Kiarie, E., Nyachoti, C. M., &Khafipour, E. (2015). Impact of combined ?-glucanase and xylanase enzymes on growth performance, nutrients utilization and gut microbiota in broiler chickens fed corn or wheat-based diets. Poultry Science, 95(3), 528–540. doi:10.3382/ps/pev333.
Noblet, J., Henry, Y., & Dubois, S. (1987). Effect of protein and lysine levels in the diet on body gain composition and energy utilization in growing pigs. Journal of Animal Science, 65(3), 717-726. doi.org/10.2527/jas1987.653717x.
Oba, A., Lopes, P. C. F., Boiago, M. M., Silva, A. M. S., Montassier, H. J., & Souza, P. A. D. (2012). Características produtivas e imunológicas de frangos de corte submetidos a dietas suplementadas com cromo, criados sob diferentes condições de ambiente. Revista brasileira de zootecnia, 41(5), 1186-1192. doi.org/10.1590/S1516-35982012000500016.
O’Neill, H. M., Mathis, G., Lumpkins, B. S., & Bedford, M. R. (2012). The effect of reduced calorie diets, with and without fat, and the use of xylanase on performance characteristics of broilers between 0 and 42 days. Poultry science, 91(6), 1356-1360. doi.org/10.3382/ps.2011-01867.
Olukosi, O. A., Cowieson, A. J., &Adeola, O. (2008). Energy utilization and growth performance of broilers receiving diets supplemented with enzymes containing carbohydrase or phytase activity individually or in combination. British Journal of Nutrition, 99(3), 682-690. doi:10.1017/s0007114507815807
R Core Team (2019). R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. URL https://www.R-project.org/.
Rostagno, H. S., Albino, L. F. T., Donzele, J. L., Gomes, P. C., Oliveira, R. F., Lopes, D. C., Barreto, S. L. T. (2017). Tabelas brasileiras para aves e suínos; composição de alimentos e exigências nutricionais. Viçosa, MG: UFV. Departamento de Zootecnia.
Roth, F. X., Gotterbarm, G. G., Windisch, W., &Kirchgessner, M. (1999). Influence of dietary level of dispensable amino acids on nitrogen balance and whole-body protein turnover in growing pigs. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition (Germany).
Sakomura, N. K., &Rostagno, H. S. (2016). Métodos de pesquisa em nu?trição de monogástricos (2ndª ed., 262 p.). Jaboticabal, Brazil: Funep.
SAS Institute. (2009). Using JMP Student Edition for Windows and Macintosh: The User's Guide to Statistics with JMP Student Edition. SAS institute.
Souza, R. M. D., Bertechini, A. G., Sousa, R. V. D., Rodrigues, P. B., Carvalho, J. C. C. D., & Brito, J. Á. G. D. (2008). Efeitos da suplementação enzimática e da forma física da ração sobre o desempenho e as características de carcaça de frangos de corte. Ciência e Agrotecnologia, 32(2), 584-590. doi.org/10.1590/S1413-7054200800020003.
Stefanello, C., Vieira, S. L., Rios, H. V., Simões, C. T., &Sorbara, J. O. B. (2016). Energy and nutrient utilisation of broilers fed soybean meal from two different Brazilian production areas with an exogenous protease. Animal Feed Science and Technology, 221, 267-273. doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.06.005.
West, M. L., Corzo, A., DozierIii, W. A., Blair, M. E., &Kidd, M. T. (2007). Assessment of dietary Rovabio Excel in practical United States broiler diets. Journal of applied poultry research, 16(3), 313-321.doi:10.1093/japr/16.3.313
Woyengo, T. A., &Nyachoti, C. M. (2011). Review: Supplementation of phytase and carbohydrases to diets for poultry. Canadian Journal of Animal Science, 91(2), 177–192. doi:10.4141/cjas10081.
Zanella, I., Sakomura, N., Silversides, F., Fiqueirdo, A., & Pack, M. (1999). Effect of enzyme supplementation of broiler diets based on corn and soybeans. Poultry Science, 78(4), 561–568. doi:10.1093/ps/78.4.561.
DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n6Supl2p3259
Londrina - PR
E-mail: semina.agrarias@uel.br
