Nutritional composition, metabolizability coefficients and use of passion fruit pulp waste in the diet of meat quail
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Adeola, O., & Ileleji, K. E. (2009). Comparison of two diet types in the determination of metabolizable energy content of corn distillers dried grains with solubles for broiler chickens by the regression method. Poultry Science, 88(3), 579-585. doi: 10.3382/ps.2008-00187
Almeida, J. S., Santos, L. D., Neto, Paiva, K. S. L., Zaiden, R. T., Silveira, O. J., Neto, & Bueno, C. P. (2014). Utilização de subprodutos de frutas na alimentação animal. Revista Eletrônica Nutritime, 11(3), 3430-3443.
Ao, T., Cantor, A. H., Pescatore, A. J., Pierce J. L. & Dawson, K. A. (2009). Effect of enzyme supplementation and acidification of diets on nutrient digestibility and growth performance of broiler chicks. Poultry Science, 88(1), 111 117. doi: 10.3382/ps.2008-00191.
Aular, J., Casares M., & Natale, W. (2014). Nutrição mineral e qualidade do fruto do abacaxizeiro e do maracujazeiro. Revista Brasileira de Fruticultura, 36(4), 1046-1054. doi: 10.1590/0100-2945-269/14
Buffington, D. E., Collazo-Arocho, A., Canton, G. H., Pitt, D., Thatcher W., & Collier R. (1981). Black globehumidity index (BGHI) as comfort equation for dairy cows. Transaction of the ASAE, 24(3), 711-714. doi: 10.13031/2013.34325
Caetano, G. C., Mota, R. R., Silva, D. A, Oliveira, H. R., Viana, J. M. S., Siqueira, O. H. G. H. D., . . .Silva, F. F. (2017). Bayesian estimation of genetic parameters for individual feed conversion and body weight gain in meat quail. Livestock Science, 200, 76-79. doi: 10.1016/j.livsci.2017.04.011
Fachinello, M. R., Pozza, P. C., Furlan, A. C., Paula, V. R. C., Bonagurio, L. P., . . . Huepa, L. M. D. (2016). Nutritional evaluation of passion fruit seed meal for meat quails. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 17(2), 202-213. doi: 10.1590/S1519-99402016000200008
Ferrari, R. A., Colussi, F., & Ayub, R. A. (2004). Caracterização de subprodutos da industrialização do maracujá-Aproveitamento das sementes. Revista Brasileira de Fruticultura, 26(1), 101-102. doi: 10.1590/S0100-29452004000100027
Freitas, E. R., Fuentes, M. F. F., Santos, A., Jr., Guerreiro, M. E. F., & Espíndola, G. B. (2006). Farelo de castanha de caju em rações para frangos de corte. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 41(6), 1001-1006. doi: 10.1590/S0100-204X2006000600016
Hetland, H. J., Svihus, B., & Choct, M. (2005). Role of insoluble fiber on gizzard activity in layers. The Journal of Applied Poultry Research, 14(1), 38-46. doi: 10.1093/japr/14.1.38
Ibrahim, N. S., Sabic, E. M., & Abu-Taleb, A. M. (2018). Effect of inclusion irradiated olive pulp in laying quail diets on biological performance. Journal of Radiation Research and Applied Sciences, 11(4), 340-346. doi: 10.1016/j.jrras.2018.06.004
Jiménez-Moreno, E., González-Alvarado, J. M., González-Sánchez, D., Lázaro, R., & Mateos, G. G. (2010). Effects of type and particle size of dietary fiber on growth performance and digestive traits of broilers from 1 to 21 days of age. Poultry Science, 89(10), 2197-2212. doi: 10.3382/ps.2010-00771
Lana, G. R. Q. (2000). Avicultura. Recife: Ed. Rural, UFRPE.
Lousada, J. E., Jr., Costa, J. M. C., Neiva, J. N. M. & Rodriguez, N. M. (2006). Caracterização físico-química de subprodutos obtidos do processamento de frutas tropicais visando seu aproveitamento na alimentação animal. Revista Ciência Agronômica, 37(1), 70-76.
Malacrida, C. R., & Jorge, N. (2012). Yellow passion fruit seed oil (Passiflora edulis f. flavicarpa): physical and chemical characteristics. Brazilian Archives of Biology and Technology, 55(1), 127-134. doi: 10.1590/S1516-89132012000100016
Matterson, L. D., Potter, L. M., Stutz, N. W., & Singsen, E. P. (1965). Research report 7: The metabolizable energy of feed ingredients for chickens. Hartford: Research Report Connecticut Agricultural Experimental Station, 1965.
R Core Team. (2016). R: A language and environment for statistical computing. Vienna: R Foundation for Statistical Computing.
Reis, A. F., Zanetti, L. H., Rojas, I. C. O., Vargas, M. D., Lipori, H. M., & Murakami, A. E. (2015, Setembro). Resíduo da semente de maracujá na alimentação de frangos de corte. Anais do Encontro Anual de Iniciação Científica, Maringá, PR, Brasil, 24. Recuperado de http://www.eaic.uem.br/eaic2015/anais/artigos/313.pdf
Salemdeeb, R., Ermgassen, E. K. H. J., Kim, M. H., Balmford, A., & Al-Tabbaa, A. (2017). Environmental and health impacts of using food waste as animal feed: a comparative analysis of food waste management options. Journal of Cleaner Production, 140(2), 871-880. doi: 10.1016/j.jclepro.2016.05.049
Santos, J. S., Cunha, F. S. A., Silva, R. A. C., & Soares, A. L. S. (2017). Farelo de palma da alimentação de codornas. Revista Eletrônica Nutritime, 14(3), 5093-5099.
Sibbald, J. R., & Slinger, S. J. (1963). A biological assay for metabolizable energy in poultry feed ingredients together with findings which demonstrate some of the problems associated with the evaluation of fats. Poultry Science, 42(2), 313-325. doi: 10.3382/ps.0420313
Silva, D. J., & Queiroz, A. C. (2006). Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos (3a ed.). Viçosa: UFV.
Silva, J. H. V., & Costa, F. G. P. (2009). Tabela para codornas japonesas e europeias (2a ed.). Jaboticabal: FUNEP.
Togashi, C. K., Fonseca, J. B., Soares, R. T. R. N., Costa, A. P. D., Silveira, K. F., & Detmann, E. (2008). Subprodutos do maracujá em dietas para frangos de corte. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 30(4), 395-400. doi: 10.4025/actascianimsci.v30i4.948
Zanetti, L. H.; Murakami, A. E.; Diaz-Vargas, M., Guerra, A. F. Q. G., Ospina-Rojas, I. C., Nascimento, G. R., . . . Pintro, P. T. M. (2017). By-product of passion fruit seed (Passiflora edulis) in the diet of broilers. Canadian Journal of Animal Science, 98(1), 109-118. doi: 10.1139/cjas-2016-0210
DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n2p559
Londrina - PR
E-mail: semina.agrarias@uel.br
