Pre-slaughtering factors related to bruises on cattle carcasses in the micro-region of Araguaína, Tocantins, Brazil

Eduardo Feitosa Brito, Luciano Fernandes Sousa, Adriano Tony Ramos, Daiane Michele Frantz Sousa, Bruno Marcell Paiva Costa, Jorge Luís Ferreira

Abstract


The objective of the study was to evaluate the main pre-slaughter factors contributing to bruising on cattle carcasses in the micro-region of Araguaína, Tocantins. The experiment was conducted from January to June using data from 414 cattle heads of different breeds, body weight and sex. Factors related to bruises in cattle were evaluated from the farms to a federally inspected slaughterhouse in Araguaína. The independent variables were road type, journey distance (paved and mixed roads), journey time (paved and mixed roads), driver’s experience, prevalence of horns, sex class, falls during unloading, use of devices during unloading, truck maintenance conditions, presence of loose and/or protruding boards in the truck, condition of the truck floor, use of electric cattle prods during handling, presence of protruding nails and/or screws in the truck, arrangement of boards in the crowding pen, presence of broken boards in the cattle handling facility, angle of loading ramp, presence of protruding nails and/or screws in the cattle handling facility, and design and material of the cattle handling facility. The frequency of bruises was associated with the independent variables using contingency tables by the chi-square test (?2) to measure the association between variables. The variables road type, journey distance (mixed roads), journey time (mixed roads), animal behavior, falls during unloading, truck maintenance conditions, presence of loose and/or protruding boards in the truck, condition of the truck floor, arrangement of boards in the crowding pen, and presence of broken boards in the cattle handling facility had a significant effect on carcass bruising. Therefore, several pre-slaughter factors contribute to bruising on cattle carcasses.

Keywords


Bruising; Injury; Management; Slaughterhouse.

Full Text:

PDF

References


AGÊNCIA DE DEFESA AGROPECUÁRIA DO ESTADO DO TOCANTINS – ADAPEC. (2017). Rebanhos por município no Estado do Tocantins: referência Maio de 2017. Disponível em: http://intranet. adapec.to.gov.br/intranet/. Acesso em: 10 out. 2017.

ANDRADE, E. N.; ROÇA, R. O.; SILVA, R. A. M. S.; GONÇALVES, H. C.; PINHEIRO, R. S. B. Prevalência de lesões em carcaças de bovinos de corte abatidos no Pantanal Sul Mato-Grossense transportados por vias fluviais. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 28, n. 4, p. 822-829, 2008.

ASSIS, D. R.; REZENDE-LAGO, N. C. M.; MARCHI, P. G. F.; D’AMATO, C. C. Perdas diretas ocasionadas por abscessos e hematomas em carcaças de bovinos. Revista Portuguesa de Ciências Veterinárias, v. 106, n. 577-580, p. 47-51, 2011.

CIVEIRA, M. P.; RENNER, R. M.; VARGAS, R. E. S.; RODRIGUES, C. N. (2006). Avaliação do bem-estar animal em bovinos abatidos para consumo em frigorífico do Rio Grande do Sul. Veterinária em Foco, Canoas, v. 4, n. 1, p. 5-11, 2006.

CLAUDIO, L. D. G. Fatores associados a injuria muscular em bovinos abatidos e suas relações com enzimas séricas e qualidade da carcaça. Dissertação (Mestrado em Medicina Preventiva) - Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal.

COSTA, M. J. R. P. Ambiência na produção de bovinos de corte a pasto. In: ENCONTRO ANUAL DE ETOLOGIA, 18., 2000, Florianópolis. Anais... Florianópolis: Sociedade Brasileira de Etologia, 2000. p. 26-42.

COSTA, P. M. J. R.; QUITILIANO, M. H.; TSEIMAZIDES, S. P. Boas práticas de manejo: transporte. Jaboticabal, SP: Funep, 2010. 56 p.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. Manual de boas práticas de vacinação e imunização de bovinos. Bagé: EMBRAPA Pecuária Sul, 2015. (Circular técnica, 47).

FORDYCE, G.; GODDARD, M.; SEIFERT, G. W. The measurement of temperament in cattle and effect of experience and genotype. Animal Production in Australia, Queesland, v. 14, p. 329-332, 1982.

GHEZZI, M. D.; ACERBI, R.; BALLERIO, M.; REBAGLIATI, J. E.; DIAZ, M. D.; BERGONZELLI, P.; CIVIT, D.; RODRÍGUEZ, E. M.; PASSUCCI, J. A.; CEPEDA, R.; SAÑUDO, M. E.; COPELLO, M.; SCORZIELO, J.; CALÓ, M.; CAMUSSI, E.; BERTOLI, J.; ABA, M. A. Evaluacion de las practicas relacionadas con el transporte terrestre de hacienda que causan perjuicios economicos en la cadena de ganados y carnes. Córdoba, Argentina: Instituto de Promoción de la Carne Vacuna, 2008. (Cuadernillo técnico, 5).

HOFFMAN, L. C.; LÜHL, J. Causes of cattle bruising during handling and transport in Namibia. Meat Science, v. 92, n. 2, p. 115-124, 2012. doi: 10.1016/j.meatsci.2012.04.021.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. Sistema IBGE de recuperação automática. Banco de tabelas estatísticas. 2016. Disponível em: http://www.sidra.ibge.gov.br=1. Acesso em: 15 maio 2019.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. Animais abatidos e peso total das carcaças, segundo os meses - Brasil. 4° trimestre de 2015. 2015. Disponível em: http://www1.ibge.gov.br/ home/estatistica/indicadores/agropecuaria/producaoagropecuaria/abate-leite-couro-ovos_201504_1.shtm. Acesso em: 15 maio 2019.

JOAQUIM, C. F. Efeitos da distância de transporte em parâmetros post-mortem de carcaças bovinas. 2002. Dissertação (Mestrado) - Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista, Botucatu.

MAIA, L. R.; RODRIGUES, L. B. Saúde e segurança no ambiente rural: uma análise das condições de trabalho em um setor de ordenha. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 6, p. 1134-1139, 2012.

MINKA, N. S.; AYO, J. O. Effects of loading behaviour and road transport stress on traumatic injuries in cattle transported by road during the hot-dry season. Livestock Science, v. 107, n. 1, p. 91-95, 2007. doi: 10.1016/j.livsci.2006.10.013

NICHOLSON, J. D. W. National market cow and bull beef quality audit-2007: a survey of producer-related defects. 2008. Masters (Dissertation, Office of Graduate Studies) - Texas A&M University, College Station, Texas.

PELLECCHIA, A. J. R. Caracterização do risco de hematomas em carcaças bovinas. 2014. Dissertação (Mestrado) - Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal.

POLIZEL NETO, A.; ZANCO, N.; LOLATTO, D. C. J.; MOREIRA, P. S. A.; DROMBOSKI, T. Perdas econômicas ocasionadas por lesões em carcaças de bovinos abatidos em matadouro-frigorífico do norte de Mato Grosso. Pesquisa Veterinária Brasileira, v. 35, n. 4, p. 324-328, 2015. doi: 10.1590/S0100-736X2015000400002

REBAGLIATI, J. E.; BALLERIO, M.; ACERBI, R.; DIAS, M.; ALVAREZ, M. de lós M.; BIGATTI, F.; CRUZ, J. A.; SCITELLI, L.; ERGONZELLI, P.; GONZALEZ, C.; CIVIT, D. Evaluación de las prácticas ganaderas en bovinos que causan perjuicios económicos en plantas frigoríficas de la República Argentina. Revista Electrónica de Veterinaria, Malaga, v. 9, n. 10b, p. 1-40, 2005.

REIMANN, F. A.; MENDONÇA, F. S.; VARA, C. C.; TAMARA, J. Q.; CARDOSO, F. F.; VAZ, R. Z. Fatores de rico para ocorrência de lesões em carcaças bovinas. Tempo e distância de transporte. In: ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO UFPEL, 17., 2015, Pelotas. Anais... Pelotas: UFPEL, 2015.

ROEBER, D. L.; MIES, P.D.; SMITH, C. D.; BELK, K. E.; FIELD, T. G.; TATUM, J. D.; SCANGA, J. A.; SMITH, G. C. National market cow and bull beef quality audit-1999: a survey of producer-related defects in market cows and bulls. Journal of Animal Science, v. 79, n. 3, p. 658-665, 2001. doi: 10.2527/2001.793658x

ROMERO, M. H.; URIBE-VELÁSQUEZ, L. F.; SÁNCHEZ, J. A.; MIRANDA-DE LA LAMA, G. C. Risk factors influencing bruising and high muscle pH in Colombian cattle carcasses due to transport and pre-slaughter operations. Meat Science, v. 95, n. 2, p. 256-263, 2013. doi: 10.1016/j.meatsci.2013.05.014

ROMERO, M. P.; SANCHEZ, J. V. Bienestar animal durante el transporte y surelación con la calidad de la carne bovina. Revista MVZ Córdoba, v. 17, n. 1, p. 2936-2944, 2012.

SILVA, C. V. B. O. Abate humanitário e o bem-estar animal em bovinos. Trabalho (Conclusão de Curso) - Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre.

STRAPPINI, A. C.; FRANKENA, K.; METZ, J. H. M.; GALLO, B; KEMP, B. Prevalence and risk factors for bruises in Chilean bovine carcasses. Meat Science, v. 86, n. 3, p. 859-864, 2010.doi: 10.1016/j.meatsci.2010.07.010

TITTO, E. A. L.; TITTO, C. G.; GATTO, E. G.; NORONHA, C. M. S.; MOURÃO, G. B.; NOGUEIRA FILHO, J. C. M.; PEREIRA, A. M. F. Reactivity of Nellore steers in two feedlot housing systems and its relationship with plasmatic cortisol. Livestock Science, Amsterdãn, v.129, n. 1-3, p. 146-150, 2010.doi: 10.1016/j.livsci.2010.01.017

TSEIMAZIDES, S. P. Efeitos do transporte rodoviário sobre a incidência de hematomas e variações de pH em carcaças bovinas. 2006. Dissertação (Mestrado) - Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal.

VALDÉS, A. M. Efectos de dos densidades de carga y dos tiempos de transporte sobre el peso vivo, rendimiento de la canal y presencia de contusiones en novillos destinados al faenamiento. 2002. Trabalho (Conclusão de Curso) - Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Austral de Chile, Valdivia.

VARA, C. C.; M., F. S.; GONÇALVES, G. V. B.; MANZONI, V. G.; VAZ, F. N.; VAZ, R. Z. Efeito do sexo dos animais sobre a ocorrência de contusões em carcaças bovinas. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS, 23., 2014, Pelotas, RS. Anais... Pelotas, 2014. Disponível em: http://wp.ufpel.edu.br/gecapec/files/2014/09/EFEITO-DO-SEXO-DOS-ANIMAIS-SOBRE-A-OCORR% C3%8ANCIA-DE-CONTUS%C3%95ES-EM-CARCA%C3%87AS-BOVINAS.pdf. Acesso: 23 fev. 2017.

WEEKS, C.; MCNALLY, P.; WARRIS, P. Influences of the design of facilities at auction markets and animal handling procedures on bruising in cattle. The Veterinary Record, London, v. 150, n. 24, p. 743-748. 2002. doi: 10.1136/vr.150.24.743

YEH, E.; ANDERSON, B.; JONES, P.; SHAW, F. (1978). Bruising in cattle transported over long distances. The Veterinary Record, London, v. 103, n. 6, p. 117-119, 1978. doi: 10.1136/vr.103.6.117




DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3553

Semina: Ciênc. Agrár.
Londrina - PR
E-ISSN 1679-0359
DOI: 10.5433/1679-0359
E-mail: semina.agrarias@uel.br
Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional