Evolution of the grapevine bud dormancy under different thermal regimes

Rafael Anzanello

Abstract


Fluctuations in winter chilling availability impact bud dormancy and budburst. This study aimed to quantify the thermal requirements during dormancy for ‘Italia’ grape, under different thermal regimes. Cuttings of grapevines ‘Itália’ were collected in Veranópolis-RS, on April/2017, with zero chilling hours (CH). The cuttings were exposed to constant (7.2°C) or alternating (7.2 and 18°C for 12/12h, 12/12h or 18/6h) temperatures, or yet, a constant temperature (7.2°C) or alternating (7.2 and 18°C for 12/12h), combined with one or two days a week at 25°C. Periodically, part of the cuttings was transferred to 25°C for daily budburst evaluation. The induction of the endodormancy (dormancy induced by cold) occurred with 200 CH, independent of the thermal regime, and the overcoming with 300 HF, at 7.2°C. The alternating heat of 18°C in the middle of the cold did not affect the process of overcoming endodormancy. Heat waves during endodormancy resulted in an increased CH to overcome the bud dormancy. The negative effect of high temperature depended on the exposure time. Chilling was partly cancelled during dormancy when the heat wave lasted 36 continuous hours or more. These evidences serve as basis for new model adjustments for budburst prediction, especially for regions with mild and irregular winters, such as those of Southern Brazil.

Keywords


Budburst; Chilling hours; Endodormancy; Vitis vinifera.

Full Text:

PDF

References


ALLDERMANN, L. A.; STEYN, W. J.; COOK, N. C. Growth regulator manipulation of apple bud dormancy progressions under conditions of inadequate winter chilling. South African Journal of Plant and Soil, Pretoria, v. 28, n. 2, p. 103-109, 2011. DOI: 10.1080/02571862.2011.10640020

ANZANELLO, R.; FIALHO, F. B.; SANTOS, H. P.; BERGAMASCHI, H.; MARODIN, G. A. B. Bud dormancy in apple trees after thermal fluctuations. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 49, n. 6, p. 457-464, 2014a. DOI: 10.1590/S0100-204X2014000600007

ANZANELLO, R.; FIALHO, F. B.; SANTOS, H. P; BERGAMASCHI, H.; MARODIN, G. A. B. Métodos biológicos para avaliar a brotação de gemas em macieira para modelagem da dormência. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 35, n. 3, p. 1163-1176, 2014b. DOI: 10.5433/1679-0359.2014v35n3p1163

BIASI, L. A.; CARVALHO, R. I. N.; ZANETTE, F. Dinâmica da dormência de gemas de videira e quivizeiro em região de baixa ocorrência de frio. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 4, p. 1244-1249, 2010. DOI: 10.1590/S0100-29452010005000118

BOTELHO, R.V.; PIRES, E. J. P.; MOURA, M. F.; TERRA, M. M.; TECCHIO, M. A. Garlic extract improves budbreak of the 'Niagara Rosada' grapevines on sub-tropical regions. Ciência Rural, Santa Maria, v. 40, n. 11, p. 2282-2287, 2010. DOI: 10.1590/S0103-84782010001100006

BRUCKNER, C. H.; WAGNER JÚNIOR, A.; PIMENTEL, L. D.; SILVA, J. O. C.; SANTOS, C. E. M.; MORGADO, M. A. D. O. Chilling requirement evaluation of peach hybrids obtained among cultivars with high and low chilling requirements. Acta Horticulturae, Hague, n. 872, p. 177-180, 2010. DOI: 10.17660/ActaHortic.2010.872.22

CAMPOY, J. A.; RUIZ, D.; EGEA, J. Dormancy in temperate fruit trees in a global warming context: a review. Scientia Horticulturae, Amsterdam, v. 130, n. 2, p. 357-372, 2011. DOI: 10.1016/j.scienta.2011.07.011

CARDOSO, L. S.; BERGAMASCHI, H.; BOSCO, L. C.; PAULA, V. A. de; MARODIN, G. A. B.; CASAMALI, B.; NACHTIGALL, G. R. Disponibilidades climáticas para macieira na região de Vacaria, RS. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 11, p. 1960-1967, 2012. DOI: 10.1590/S0103-84782012005000097

CARVALHO, R. I. N.; BIASI, L. A.; ZANETTE, F.; SANTOS, J. M.; PEREIRA, G. P. Estádios de brotação de gemas de fruteiras de clima temperado para o teste biológico de avaliação de dormência. Revista Acadêmica de Ciências Agrárias e Ambientais, Curitiba, v. 8, n. 1, p. 93-100, 2010. DOI: 10.7213/cienciaanimal.v8i1.10556

CARVALHO, R. I. N.; BIASI, L. A. Índice para a avaliação da intensidade de dormência de gemas de fruteiras de clima temperado. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 34, n. 3, p. 936-940, 2012.

COOK, N. C.; BELLEN, A.; CRONJÉ, J. R.; WIT, I. D.; KEULEMANS, W.; PUTTE, A. V.; STEYN, W. Freezing temperature treatment induces bud dormancy in “Granny Smith” apple shoots. Scientia Horticulturae, Amsterdam, v. 106, n. 2, p. 170-176, 2005. DOI: 10.1016/j.scienta.2005.03.009

CORTÁZAR-ATAURI, I. C.; BRISSON, N.; GAUDILLERE, J. P. Performance of several models for predicting budburst date of grapevine (Vitis vinifera L.). International Journal of Biometeorology, Heidelberg, v. 53, n. 2, p. 317-326, 2009. DOI: 10.1007/s00484-009-0217-4

EBERT, A.; PETRI, J. L.; BENDER, R. J.; BRAGA, H. J. First experiences with chill-unit models in Southern Brazil: Modelling in Fruit Research. Acta Horticulturae, Hague, n. 184, p. 74-86, 1986. DOI: 10.17660/ActaHortic.1986.184.8

EREZ, A.; LAVEE, S. The effect of climatic conditions on dormancy development of peach buds. Journal of the American Society for Horticultural Science, Mount Vernon, v. 96, n. 6, p. 711-714, 1971.

FELIPPETO, J.; BERGONCI, J. I.; SANTOS, H. P.; NAVA, G. Modelos de previsão de brotação para a cultivar de videira Cabernet Sauvignon Na Serra Gaúcha. Agropecuária Catarinense, Florianópolis, v. 26, n. 1, p. 85-91, 2013.

HAWERROTH, F. J.; PETRI, J. L.; LEITE, G. B.; HERTER, F. G.; MARAFON, A. C. Efeito do frio e do desponte na brotação de gemas em pessegueiro. Revista Brasileira Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 2, p. 440-446, 2009. DOI: 10.1590/S0100-29452009000200018

HERTER, F. G.; MACHADO, L. B.; OLIVEIRA, M. F.; SILVA, J. B. Efeito do frio na brotacão de gemas de pereira (Pyrus communis l.) cv. Carrick, em Pelotas, RS. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 23, n. 2, p. 261-264, 2001. DOI: 10.1590/S0100-29452001000200011

LANG, G. A.; EARLY, J. D.; MARTIN, G. C.; DARNELL, R. L. Endo-, para- and ecodormancy: physiological terminology and classification for dormancy research. Hortscience, Alexandria, v. 22, n. 3, p. 371-178, 1987.

LEGAVE, J. M.; FARRERA, I.; ALMERAS, T.; SANTAMARIA, P.; CALLEJA, M. Selecting models of apple flowering time and understanding how global warming has had an impact on this trait. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, Ashford, v. 83, n. 1, p. 76-84, 2008. DOI: 10.1080/14620316.2008.11512350

LUEDELING, E.; BROWN, P. H. A global analysis of the comparability of winter chill models for fruit and nut trees. International Journal of Biometeorology, Heidelberg, v. 55, n. 3, p.411-421, 2011. DOI: 10.1007/s00484-010-0352-y

MARAFON, A. C.; CITADIN, I.; AMARANTE, L.; HERTER, F. G.; HAWERROTH, F. J. Chilling privation during dormancy period and carbohydrate mobilization in Japanese pear trees. Scientia Agricola, São Paulo, v. 68, n. 4, p. 462-468, 2011. DOI: 10.1590/S0103-90162011000400011

NIGHTINGALE, G. T.; BLAKE, M. A. Effects of temperature on the growth and composition of Stayman and Baldwin apple trees. New Jersey: New Jersey Agricultural Experiment Station, 1934. 567 p. (Bulletin, 566).

RICHARDSON, E. A.; SEELEY, S. D.; WALKER, D. R. A model for estimating the completion of rest for ‘Redhaven’ and ‘Elberta’ peach trees. HortScience, Alexandria, v. 9, n. 4, p. 331-332, 1974.

SETTIMI, L.; DAVANZO, F.; FARAONI, MICELI, G.; RICHMOND, D.; CALVERT, G. M. Update: Hidrogen Cyanamide-related Ilnesses-Italy, 2002-2004. Morbidity and Mortality Weekly Report, Atlanta, v. 54, n. 16, p. 405-408, 2005.

SHALTOUT, A. D.; UNRATH, C. R. Rest completion prediction model for 'Starkrimson Delicious' apples. Journal of the American Society for Horticultural Science, Alexandria, v. 108, n. 6, p. 957-961, 1983.

WEINBERGER, J. H. Chilling requirements of peach varieties. Proceedings of the American Society for Horticultural Science, Alexandria, v. 56, n. 1, p. 122-128, 1950.




DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3419

Semina: Ciênc. Agrár.
Londrina - PR
E-ISSN 1679-0359
DOI: 10.5433/1679-0359
E-mail: semina.agrarias@uel.br
Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional