Milk fatty acid composition of Holstein x Gyr dairy cows fed sugarcane-based diets containing citrus pulp supplemented with sunflower oil
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
ALMEIDA, M. M.; LUQUETTI, S. C. D.; SABARENSE, C. M.; CORRÊA, J. O. A.; REIS, L. G.; CONCEIÇÃO, E. P. S.; LISBOA, P. C.; MOURA, E. G.; GAMEIRO, J.; GAMA, M. A. S.; LOPES, F. C. F.; GONZÁLEZ GARCIA, R. M. Butter naturally enriched in cis-9 trans-11 CLA prevents hyperinsulinemia and increases both serum HDL cholesterol and triacylglycerol levels in rats. Lipids in Health and Disease, London, v. 13, n. 200, p. 1-13, 2014. DOI: 10.1186/1476-511X-13-200.
ASSIS, A. J.; CAMPOS, J. M. S.; VALADARES FILHO, S. C.; QUEIROZ, A. C.; LANA, R. P.; EUCLYDES, R. F.; MENDES NETO, J.; MAGALHÃES, A. L. R.; MENDONÇA, S. S. Polpa cítrica em dietas de vacas em lactação. 1. Consumo de nutrientes, produção e composição do leite. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 33, n. 1, p. 242-250, 2004. DOI: 10.1590/S1516-35982004000100028
BAMPIDIS, V. A.; ROBINSON, P. H. Citrus by-products as ruminant feeds: a review. Animal Feed Science and Technology, Amsterdam, v. 128, n. 3, p. 175-217, 2006. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2005.12.002
BERNARD, L.; BONNET, M.; DELAVAUD, C.; DELOSIÈRE, M.; FERLAY, A.; FOUGÈRE, H.; GRAULET, B. Milk fat globule in ruminant: major and minor compounds, nutritional regulation and differences among species. European Journal of Lipid Science and Technology, Weinheim, v. 120, n. 5, 1700039, 2018. DOI: 10.1002/ejlt.201700039.
CAMPOS, M. M.; LOPES, F. C. F.; PEREIRA, L. G. R.; MACHADO, F. S.; TOMICH, T. R. Cana-de-açúcar na alimentação de rebanhos leiteiros. In: SILVA, F. C.; ALVES, B. J. R.; FREITAS, P. L. (Ed.). Sistema de produção mecanizada da cana-de-açúcar integrada à produção de energia e alimentos. Brasília: EMBRAPA, 2017. v. 2, p. 900-938.
CARMO, C. A.; BATISTEL, F.; SOUZA, J.; MARTINEZ, J. C.; CORREA, P.; PEDROSO, A. M.; SANTOS, F. A. P. Starch levels on performance, milk composition and energy balance of lactating dairy cows. Tropical Animal Health and Production, Dordrecht, v. 47, n. 1, p. 179-184, 2015. DOI: 10.1007/s11250-014-0704-4
DETMANN, E.; VALADARES FILHO, S. C.; BERCHIELLI, T. T.; CABRAL, L. S.; LADEIRA, M. M.; SOUZA, M. A.; QUEIROZ, A. C.; SALIBA, E. O. S.; PINA, D. P.; AZEVEDO, J. A. G. Métodos para análise de alimentos. Visconde do Rio Branco: Suprema, 2012. 214 p.
DURAND, M.; DUMAY, C.; BEAUMATIN, P.; MOREL, M. T. Use of the rumen simulation technique (Rusitec) to compare microbial digestion of various by-products. Animal Feed Science and Technology, Amsterdam, v. 21, n. 2-4, p. 197-204, 1988. DOI: 10.1016/0377-8401(88)90101-0
EIFERT, E. C.; LANA, R. P.; LANNA, D. P. D.; LEOPOLDINO, W. M.; OLIVEIRA, M. V. M.; ARCURI, P. B.; CAMPOS, J. M. S.; LEÃO, M. I.; VALADARES FILHO, S. C. Consumo, produção e composição do leite de vacas alimentadas com óleo de soja e diferentes fontes de carboidratos na dieta. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 35, n. 1, p. 211-218, 2006a. DOI: 10.1590/S1516-35982006000100027
EIFERT, E. C.; LANA, R. P.; LANNA, D. P. D.; TEIXEIRA, R. M. A.; ARCURI, P. B.; LEÃO, M. I.; OLIVEIRA, M. V. M.; VALADARES FILHO, S. C. Perfil de ácidos graxos e conteúdo de ácido linoleico conjugado no leite de vacas alimentadas com a combinação de óleo de soja e fontes de carboidratos na dieta. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 35, n. 4, p. 1829-1837, 2006b. DOI: 10.1590/S1516-35982006000600034
FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS - FAO. Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation. Roma: FAO, 2010. 166 p.
HAMMAD, S.; PU, S.; JONES, P. J. Current evidence supporting the link between dietary fatty acids and cardiovascular disease. Lipids, Urbana, v. 51, n. 5, p. 507-517, 2016. DOI: 10.1007/s11745-015-4113-x
JENKINS, T. C. Lipid metabolism in the rumen. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 76, n. 12, p. 3851-3863, 1993. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(93)77727-9
JENKINS, T. C.; HARVATINE, K. J. Lipids feeding and milk fat depression. Veterinary Clinics: Food Animal Practice, Amsterdam, v. 30, n. 3, p. 623-642, 2014. DOI: 10.1016/j.cvfa.2014.07.006
KADEGOWDA, A. K. G.; BIONAZ, M.; PIPEROVA, L. S.; ERDMAN, R. A.; LOOR, J. J. Peroxisome proliferator-activated receptor-? activation and long-chain fatty acids alter lipogenic gene networks in bovine mammary epithelial cells to various extents. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 92, n. 9, p. 4276-4289, 2009. DOI: 10.3168/jds.2008-1932
KLIEM, K. E.; SHINGFIELD, K. J. Manipulation of milk fatty acid composition in lactating cows: opportunities and challenges. European Journal of Lipid Science and Technology, Weinheim, v. 118, n. 11, p. 1661-1683, 2016. DOI: 10.1002/ejlt.201400543
LEITE, L. A.; REIS, R. R.; PIMENTEL, P. G.; SATURNINO, H. M.; COELHO, S. G.; MOREIRA, G. R. Performance of lactating dairy cows fed sunflower or corn silages and concentrate based on citrus pulp or ground corn. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 46, n. 1, p. 56-64, 2017. DOI: 10.1590/s1806-92902017000100009
LOPES, F. C. F.; SILVA, B. C. M.; ALMEIDA, M. M.; GAMA, M. A. S. Lácteos naturalmente enriquecidos com ácidos graxos benéficos à saúde. In: MARTINS, P. C.; PICCININI, G. A.; KRUG, E. E. B.; MARTINS, C. E.; LOPES, F. C. F. Sustentabilidade ambiental, social e econômica da cadeia produtiva do leite: desafios e perspectivas. Brasília: EMBRAPA, 2015. p. 237-309. Available at: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/ digital/bitstream/item/128155/1/Cap-13-Lv-2015-Sustentabilidade-Lacteos.pdf. Accessed at: 27 ago. 2018.
McKAIN, N.; SHINGFIELD, K. J.; WALLACE, R. J. Metabolism of conjugated linoleic acids and 18:1 fatty acids by ruminal bacteria: products and mechanisms. Microbiology, London, v. 156, n. 2, p. 579-588, 2010. DOI: 10.1099/mic.0.036442-0
MENESES, M. A.; SILVA, F. F.; SILVA, R. R.; SCHIO, A. R.; SILVA, G. M.; RODRIGUES, E. S. O.; PORTO JUNIOR, A. F.; SOUZA, D. D.; PONDE, W. P. S. T. S.; OLIVEIRA, J. S. O.; PIMENTEL, L. R. Composição em ácidos graxos do leite de vacas alimentadas com glicerina de baixa pureza. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 2, p. 971-984, 2015. DOI: 10.5433/1679-0359.2015v36n2p971
MOHAMMED, R.; STANTON, C. S.; KENNELLY, J. J.; KRAMER, J. K. G.; MEE, J. F.; GLIMM, D. R.; O'DONOVAN, M.; MURPHY, J. J. Grazing cows are more efficient than zero-grazed and grass silage-fed cows in milk rumenic acid production. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 92, n. 8, p. 3874-3893, 2009. DOI: 10.3168/jds.2008-1613
NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrients requirements of dairy cattle. 7th ed. Washington: National Academy Press, 2001. 381 p.
PIMENTEL, L. R.; SILVA, F. F.; SILVA, R. R.; RODRIGUES, E. S. O.; MENESES, M. A.; PORTO JUNIOR, A. F.; SOUZA, D. D.; SILVA, G. M.; PACHECO, C. C.; OLIVEIRA, P. A. Fatty acid profile of milk from cows fed palm kernel cake. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 37, n. 4, p. 2773-2784, 2016. Suplemento 1. DOI: 10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2773
PITTA, D. W.; INDUGU, N.; VECCHIARELLI, B.; RICO, D. E.; HARVATINE, K. J. Alterations in ruminal bacterial populations at induction and recovery from diet-induced milk fat depression in dairy cows. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 101, n. 1, p. 295-309, 2018. DOI: 10.3168/jds.2016-12514
RIBEIRO, C. G. S.; LOPES, F. C. F.; GAMA, M. A. S.; MORENZ, M. J. F.; RODRIGUEZ, N. M. Desempenho produtivo e perfil de ácidos graxos do leite de vacas que receberam níveis crescentes de óleo de girassol em dietas à base de capim-elefante. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 66, n. 5, p. 1513-1521, 2014. DOI: 10.1590/1678-6886
RIBEIRO, C. G. S.; LOPES, F. C. F.; GAMA, M. A. S.; RODRIGUEZ, N. M.; MORENZ, M. J. F. Ruminal fermentation and degradation, kinetic flow of the digesta and milk fatty acid composition of cows fed chopped elephant grass supplemented with soybean oil. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 39, n. 4, p. 1775-1794, 2018. DOI: 10.5433/1679-0359.2018v39n4p1775
RICO, D. E.; PRESTON, S. H.; RISSER, J. M.; HARVATINE, K. J. Rapid changes in key ruminal microbial populations during the induction of and recovery from diet-induced milk fat depression in dairy cows. British Journal of Nutrition, Cambridge, v. 114, n. 3, p. 358-367, 2015. DOI: 10.1017/S0007114515001865
RODRIGUES, J. P. P.; PAULA, R. M.; RENNÓ, L. N.; FONTES, M. M. S.; MACHAD, A. F.; VALADARES FILHO, S. C.; HUHTANEN, P.; MARCONDES, M. I. Short-term effects of soybean oil supplementation on performance, digestion, and metabolism in dairy cows fed sugarcane-based diets. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 100, n. 6, p. 4435-4447, 2017. DOI: 10.3168/jds.2016-11725
ROY, A.; FERLAY, A.; SHINGFIELD, K. J.; CHILLIARD, Y. Examination of the persistency of milk fatty acid composition responses to plant oils in cows given different basal diets, with particular emphasis on trans-C18:1 fatty acids and isomers of conjugated linoleic acid. Animal Science, Cambridge, v. 82, n. 4, p. 479-492, 2006. DOI: 10.1079/ASC200658
SHINGFIELD, K. J.; BERNARD, L.; LEROUX, C.; CHILLIARD, Y. Role of trans fatty acids in the nutritional regulation of mammary lipogenesis in ruminants. Animal, Cambridge, v. 4, n. 7, p. 1140-1166, 2010. DOI: 10.1017/S1751731110000510
SOUZA, S. M. Desempenho e perfil de ácidos graxos do leite de vacas alimentadas com óleo de girassol em dietas à base de cana-de-açúcar. 2011. Tese (Doutorado em Zootecnia) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG.
VAHMANI, P.; MEADUS, W. J.; DUFF, P.; ROLLAND, D. C.; DUGAN, M. E. R. Comparing the lipogenic and cholesterol genic effects of individual trans-18:1 isomers in liver cells. European Journal of Lipid Science and Technology, Weinheim, v. 119, n. 3, 1600162, 2017. DOI: 10.1002/ejlt.201600162
VALADARES FILHO, S. C.; MACHADO, P. A. S.; CHIZZOTTI, M. L.; AMARAL, H. B.; MAGALHÃES, K. A.; ROCHA JÚNIOR, V. C.; CAPELLE, E. R. (Ed.). Tabelas brasileiras de composição de alimentos para bovinos. 3. ed. Viçosa, MG: UFV/DZO, 2010. 502 p.
VLAEMINCK, B.; FIEVEZ, V.; CABRITA, A. R. J.; FONSECA, A. J. M.; DEWHURST, R. J. Factors affecting odd- and branched-chain fatty acids in milk: A review. Animal Feed Science and Technology, Amsterdam, v. 131, n. 3/4, p. 389-417, 2006. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2006.06.017
WEISS, W. P. Energy prediction equations for ruminant feeds. In: CORNELL NUTRITION CONFERENCE FOR FEED MANUFACTORERS, 61., 1999, Ithaca. Proceedings… Ithaca: Cornell University, 1999. p. 176-185.
YANG, B.; CHEN, H.; STANTON, C.; ROSS, R. P.; ZHANG, H.; CHEN, Y. Q.; CHEN, W. Review of the roles of conjugated linoleic acid in health and disease. Journal of Functional Foods, Amsterdam, v. 15, May, p. 314-325, 2015. DOI: 10.1016/j.jff.2015.03.050
ZENED, A.; ENJALBERT, F.; NICOT, M. C.; TROEGELER-MEYNADIER, A. Starch plus sunflower oil addition to the diet of dry dairy cows results in a trans-11 to trans-10 shift of biohydrogenation. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 96, n. 1, p. 451-459, 2013. DOI: 10.3168/jds.2012-5690
DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n4p1663
Londrina - PR
E-mail: semina.agrarias@uel.br
