Macronutrient extraction curves of the onion crop
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
AGUIAR NETO, P. A.; GRANGEIRO, L. C.; MENDES, A. M. S.; COSTA, N. D.; MARROCOS, S. T. P.; SOUSA, V. F. L. Crescimento e acúmulo de macronutrientes na cultura da cebola em Baraúna (RN) e Petrolina (PE). Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 18, n. 4, p. 370-380, 2014. DOI: 10.1590/0100-2945-192/13
ANUÁRIO BRASILEIRO DE HORTALIÇAS. Brazilian vegetable yearbook. Santa Cruz do Sul: Gazeta, 2016. 42 p.
BENDER, R. R.; HAEGELE, J. W.; RUFFO, M. L.; BELOW, F. E. Nutrient uptake, partitioning, and remobilization in modern, transgenic insect-protected maize hybrids. Agronomy Journal, Madison, v. 105, n. 1, p. 161-170, 2013. DOI: 10.2134/agronj2012.0352
CASTOLDI, R.; CHARLO, H. C. D. O.; VARGAS, P. F; BRAZ, L. T. Crescimento, acúmulo de nutrientes e produtividade da cultura da couve-flor. Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista, v. 27, n. 4, p. 438-446, 2009. DOI: 10.1590/S0102-05362009000400007
KURTZ, C.; ERNANI, P. R. Produtividade de cebola influenciada pela aplicação de micronutrientes. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 34, n. 1, p. 133-142, 2010. DOI: 10.1590/S0100-06832010000100014
LEE, S. N.; KIM, N. S.; LEE, D. S. Comparative study of extraction techniques for determination of garlic flavor components by gas chromatography-mass spectrometry. Analytical and Bioanalytical Chemistry, Teerã, v. 377, n. 4, p.749-756, 2003. DOI: 10.1007/s00216-003-2163-z
MALAVOLTA, E. Manual de nutrição mineral de plantas. São Paulo: Agronômica Ceres, 2006. 631 p.
MALAVOLTA, E.; MORAES, M. F. Fundamentos do nitrogênio e do enxofre na nutrição mineral das plantas cultivadas. In: YAMADA, T.; ABDALA, S. R. S.; VITTI, G. C. (Ed.). Nitrogênio e enxofre na agricultura brasileira. Piracicaba: POTAFÓS, 2007. p. 189-249. ISBN: 978-85-98519-03-6
MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. 2. ed. Piracicaba: POTAFOS, 1997. 319 p.
MAY, A.; CECÍLIO FILHO, A. B.; PORTO, D. R. Q.; VARGAS, P. F.; BARBOSA, J. C. Acúmulo de macronutrientes por duas cultivares de cebola produzidas em sistema de semeadura direta. Bragantia, Campinas, v. 67, n. 2, p. 507-512, 2008. DOI: 10.1590/S0006-87052008000200027
NASREEN, S.; HAQ, S.; HOSSAIN, M. Sulphur effects on growth responses and yield of onion. Asian Journal of Plant Sciences, Lucknow, v.2, n. 12, p. 897-902, 2003. DOI: 10.3923/ajps.2003.897.902
NOVAIS, R. F.; SMYTH, T. J.; NUNES, F. N. Fósforo. In: NOVAIS, R. F.; ALVAREZ V., V. H.; BARROS, N. F.; FONTES, R. L. F.; CANTARUTTI, R. B.; NEVES, J. C. L. (Ed.). Fertilidade do solo. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2007. p. 471-550.
PÔRTO, D. R. Q.; CECÍLIO FILHO, A. B.; MAY, A.; BARBOSA, J. C. Acúmulo de macronutrientes pela cebola ‘Optima’ estabelecida por semeadura direta. Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista, v. 24, n. 4, p. 470-475, 2006. DOI: 10.1590/S0102-05362006000400015
RIBEIRO, A. C.; GUIMARÃES, P. T. G.; ALVAREZ V., V. H. Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais: 5ª aproximação. Viçosa: CFSEMG, 1999. 322 p.
SINGH, D. P.; BELOY, J.; MCINERNEY, J. K.; DAY, L. Impact of boron, calcium and genetic factors on vitamin C, carotenoids, phenolic acids, anthocyanins and antioxidant capacity of carrots (Daucus carota L.). Food Chemistry, Reading, v. 132, n. 3, p. 1161-1170, 2012. DOI: 10.1016/j.foodchem.2011.11.045
TRANI, P. E.; PASSOS, F. A.; TAVARES, M.; AZEVEDO FILHO, J. A. Beterraba, cenoura, nabo, rabanete e salsa. In: RAIJ, B. van; CANTARELLA, H.; QUAGGIO, J. A.; FURLANI, M. C. (Ed.). Recomendações de adubação e calagem para o Estado de São Paulo: Campinas: IAC, 1997. p. 174-176. (Boletim técnico, 100).
VIDIGAL, S. M.; MOREIRA, M. A.; PEREIRA, P. R. G. Crescimento e absorção de nutrientes pela planta cebola cultivada no verão por semeadura direta e por transplantio de mudas. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 26, n. 1, p. 59-70, 2010. http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7036/4664
ZHANG, F.; NIU, J.; ZHANG, W.; CHEN, X.; LI, C.; YUAN, L.; XIE, J. Potassium nutrition of crops under varied regimes of nitrogen supply. Plant and Soil, Wageningen, v. 335, n.1-2, p. 21-34, 2010. DOI: 10.1007/s11104-010-0323-4
DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6p2497
Londrina - PR
E-mail: semina.agrarias@uel.br
