In vivo biometry and carcass characteristics of lambs in different finishing systems

Juliano Henriques da Motta, Cleber Cassol Pires, Ana Maria Osorio Dias, Verônica Gindri Manzoni, Andressa Ana Martins, Luiza Ilha Borges, William Soares Teixeira, Natálie Viero Batista, Gabriela Carvalho, Juliene da Silva Rosa

Abstract


The aim of this study was to assess the influence of different finishing systems on the in vivo measurements, quantitative and qualitative carcass characteristics, commercial cut ratio, and shoulder tissue composition of lambs. Thirty-two male lambs were distributed in four finishing systems with eight replications each, as follows: suckling lambs on pasture; suckling lambs in confinement, with access to creep-feeding containing corn bran and soybean meal; weaned lambs fed roughage, characterized by ad libitum supply of alfalfa hay; and weaned lambs fed concentrate, composed of oat grain and soybean meal. The lambs were slaughtered as they reached the pre-set live weight at slaughtering of 30 kg. Most of the in vivo biometry variables were not significant (P > 0.05) when comparing the finishing systems, except for hindlimb height and thoracic perimeter. Regarding the quantitative carcass characteristics, all variables differed (P < 0.05) between systems, except for carcass length, leg width, and subcutaneous fat thickness. For the qualitative carcass characteristics, only the fatness and carcass conformation presented significant differences (P < 0.05). Most in vivo measurements and the proportion of carcass cuts were not influenced by finishing systems. Weaned lambs fed an exclusive concentrate diet presented leaner carcasses with an inferior conformation when compared to the other finishing systems. Suckling lambs in confinement presented shoulders with a higher fat deposition when compared to those weaned. Suckling lambs both on pasture and in confinement presented a superiority in the quantitative carcass characteristics when compared to weaned lambs.

Keywords


Tissue composition; Body measurement; Sheep.

Full Text:

PDF

References


ALVES, D. D.; ARAÚJO, L. M.; MONTEIRO, H. C. F.; LEONEL, F. P.; SILVA, F. V.; SIMÕES, D. A.; GONÇALVES, W. C.; BRANT, L. M. S. Características de carcaça, componentes não-carcaça e morfometria em ovinos submetidos a diferentes estratégias de suplementação. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 34, n. 6, p. 3093-3104, 2013.

BOCCARD, R.; DUMONT, B. L. Étude de la production de la viande chez les ovins. Variation de l´importance relative des diférentes régions corporelles de l´agneau de boucherie. Annales de Zootechnie, Les Ulis, v. 9, n. 4, p. 355-363, 1960.

CARVALHO, S.; BROCHIER, M. A.; PIVATO, J.; TEIXEIRA, R. C.; KIELING, R. Ganho de peso, características da carcaça e componentes não carcaça de cordeiros da raça Texel terminados em diferentes sistemas alimentares. Ciência Rural, Santa Maria, v. 37, n. 3, p. 821-827, 2007.

CARVALHO, S.; FRASSON, M. F.; SIMÕES, F. S. B.; BERNARDES, G. M. C.; SIMÕES, R. R.; GRIEBLER, L.; PELLEGRIN, A. C. R. S.; MENEGON, A. M.; DEPONTI, L. S.; SEVERO, M. M.; MELLO, V. L. Resíduo úmido de cervejaria na terminação de cordeiros em confinamento e seus efeitos sobre as características da carcaça e dos componentes não carcaça. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 69, n. 3, p. 742-750, 2017.

CASTRO, F. A. B.; RIBEIRO, E. L. A.; KORITIAKI, N. A.; MIZUBUTI, I. Y.; SILVA, L. D. F.; PEREIRA, E. S.; PINTO, A. P.; CONSTANTINO, C.; FERNANDES JUNIOR, F. Desempenho de cordeiros Santa Inês do nascimento ao desmame filhos de ovelhas alimentadas com diferentes níveis de energia. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, n. 2, p. 3379-3388, 2012.

COLOMER-ROCHER, F.; DELFA, R.; SIERRA ALFRANCA, I. Metodo normalizado para el estudio de los caracteres cuantitativos y cualitativos de las canales ovinas producidas en el area mediterranea, segun los sistemas de produccion. Cuadernos INIA, Madrid, n. 17, p. 19-41, 1988.

FERNANDES, M. A. M.; MONTEIRO, A. L. G.; POLI, C. H. E. C.; BARROS, C. S.; RIBEIRO, T. M. D.; SILVA, A. L. P. Características das carcaças e componentes do peso vivo de cordeiros terminados em pastagem ou confinamento. Acta Scientiarum Animal Sciences, Maringá, v. 30, n. 1, p. 75-81, 2008.

GRANDIS, F. A.; RIBEIRO, E. L. A.; MIZUBUTI, I. Y.; BUMBIERIS JUNIOR, V. H.; PRADO, O. P. P.; PINTO, A. P. Características de carcaça e qualidade da carne de cordeiros alimentados com diferentes teores de torta de soja em substituição ao farelo de soja. Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 17, n. 3, p. 327-341, 2016.

LEMES, J. S.; OSÓRIO, M. T. M.; OSÓRIO, J. C. S.; GONZAGA, S. S.; MARTINS, L. S.; ESTEVES, R. M. G.; LEHMEN, R. I. Características da carcaça e da carne de cordeiros Corriedale manejados em duas alturas de milheto. Archivos de Zootecnia, Cordoba, v. 63, n. 241, p. 161-170, 2014.

LIMA, L. D.; RÊGO, F. C. A.; KOETZ JUNIOR, C.; RIBEIRO, E. L. A.; CONSTANTINO, C.; BELAN, L.; GASPARINE, M. J.; SANCHEZ, A. F.; ZUNDT, M. Interferência da dieta de alto grão sobre as características da carcaça e carne de cordeiros Texel. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 34, n. 6, p. 4053-4064, 2013.

LIRA, A. B.; GONZAGA NETO, S.; SOUSA, W. H.; RAMOS, J. P. F.; CARTAXO, F. Q.; SANTOS, E. M.; CÉZAR, M. F.; FREITAS, F. F. Desempenho e características de carcaça de dois biótipos de ovinos da raça Santa Inês terminados a pasto suplementados com blocos multinutricionais. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 18, n. 2, p. 313-326, 2017.

MORENO, J. A. Clima do Rio Grande do Sul. Porto Alegre: Secretaria da Agricultura, 1961. 41 p.

MOTTA, J. F.; FERREIRA, O. G. L.; VAZ, R. Z.; COSTA, O. A. D.; ALONZO, L. A. G.; GONÇALVES, M.; LOPES, A. G.; PEDRA, W. U. Desempenho produtivo e qualidade da carcaça de cordeiros avaliados em dois sistemas alimentares. Boletim de Indústria Animal, Nova Odessa, v. 73, n. 1, p. 15-23, 2016.

OLIVEIRA, N. M.; OSÓRIO, J. C. S.; MONTEIRO, E. M. Produção de carne em ovinos de cinco genótipos. Composição regional e tecidual. Ciência Rural, Santa Maria, v. 28, n. 1, p. 125-129, 1998.

OSÓRIO, J. C. S.; OSÓRIO, M. T. M.; JARDIM, P. O. C.; PIMENTEL, M. A.; POUEY, J. L. O.; LÜDER, W. E.; CARDELLINO, R. A.; OLIVEIRA, N. M.; GULART, M. A.; BORBA, M. F.; MOTTA, L.; ESTEVES, R.; MONTEIRO, E.; ZAMBIAZI R. Métodos para avaliação da produção de carne ovina: in vivo, na carcaça e na carne. Pelotas: UFPEL, 1998. 98 p.

PINHEIRO, R. S. B.; SILVA SOBRINHO, A. G.; MARQUES, C. A. T.; YAMAMOTO, S. M. Biometria in vivo e da carcaça de cordeiros confinados. Archivos de Zootecnia, Cordoba, v. 56, n. 216, p. 955-958, 2007.

POLI, C. H. E. C.; MONTEIRO, A. L. G. M.; BARROS, C. S.; MORAES, A.; FERNANDES, M. A. M.; PIAZZETTA, H. V. L. Produção de ovinos de corte em quatro sistemas de produção. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 37, n. 4, p. 666-673, 2008.

SAÑUDO, C.; SIERRA, I. Calidad de la canal em la especie ovina. Exclusivas ONE, Barcelona, p. 127-153, 1986.

SILVA, N. V.; COSTA, R. G.; MEDEIROS, G. R.; GONZAGA NETO, S.; CÉZAR, M. F.; CAVALCANTI, M. C. A. Medidas in vivo e da carcaça e constituintes não carcaça de ovinos alimentados com diferentes níveis do subproduto agroindustrial da goiaba. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 17, n. 1, p. 101-115, 2016.

SOUZA, E. S.; LEAL, A.; BARIONI, C.; MATOS, A.; MORAIS, J.; ARAÚJO, M.; NETO, O.; SANTOS, A.; COSTA R. Utilização de medidas biométricas para estimar peso vivo em ovinos. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, Venezuela, v. 17, n. 3 e 4, p. 61-66, 2009.

STATISTICAL ANALYSIS SYSTEM INSTITUTE - SAS INSTITUTE INC. SAS® Studio 3.6: Task Reference Guide. Cary: SAS Institute Inc., 2016. 786 p.

VALADARES FILHO, S. C.; MACHADO, P. A. S.; CHIZZOTTI, M. L.; AMARAL, H. F.; MAGALHÃES, K. A.; ROCHA JUNIOR, V. R.; CAPELLE, E. R. Tabelas brasileiras de composição de alimentos para bovinos. CQBAL 3.0., 2017. Disponível em: http://cqbal.agropecuaria.ws/index.php. Acesso em: 19 dez. 2017.




DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n2p855

Semina: Ciênc. Agrár.
Londrina - PR
E-ISSN 1679-0359
DOI: 10.5433/1679-0359
E-mail: semina.agrarias@uel.br
Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional