Silage of maize intercropped with grass and pigeonpea subjected to N rates and pasture development in the offseason

Autores

  • Stephanie Vicente de Bessa
  • Alessandro José Marques Santos Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos.
  • Clarice Backes Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos.
  • Lucas Matheus Rodrigues Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos. http://orcid.org/0000-0002-0133-2985
  • Arthur Gabriel Teodoro Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos.
  • Danilo Augusto Tomazello Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos.
  • Paulo Renato Rezende Universidade Estadual de Goiás
  • Adriana Aparecida Ribon Universidade Estadual de Goiás, Câmpus Palmeiras.
  • Lorrayne Lays Ferreira Leite Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos.
  • Pedro Rogério Giongo Universidade Estadual de Goiás, Câmpus Santa Helena.

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n6p2501

Palavras-chave:

Fertilization, Forages, Integrated System, Legumes

Resumo

The objective of this study was to evaluate the effect of nitrogen topdressing rates applied to an intercrop of maize (M) with paiaguás grass (G) and pigeonpea (P) on silage production and on the pasture development in the offseason. Treatments consisted of two simultaneous intercropping systems (M + G; and M + G + P) and four N topdressing rates (0, 80, 160, and 240 kg ha?1). The introduction of pigeonpea into the system and the increasing N rates provided gains in yield and silage quality. Pigeonpea responded to nitrogen fertilization by having good regrowth and good dry matter yields in the intercrop. For silage making, the N rates of 240 kg ha?1 N for M+G and 120 kg ha?1 for M+G+P can be recommended. Nitrogen rates promote an increase in the dry matter yield of the grass and of pigeonpea, resulting in improvements in the pasture during the offseason.

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Biografia do Autor

Stephanie Vicente de Bessa

Engenheira Agrônoma, Mestre, Programa de Pós Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável

Alessandro José Marques Santos, Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos.

Engenheiro Agronômo, Profº Drº, Curso de Zootecnia, Programa de Pós Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável.

Clarice Backes, Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos.

Engenheira Agronôma, Profª Drª, Curso de Zootecnia, Programa de Pós Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável.

Lucas Matheus Rodrigues, Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos.

Engenheiro Agronômo, Profº Drº, Curso de Zootecnia, Programa de Pós Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável.

Arthur Gabriel Teodoro, Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos.

Zootecnista, Discente de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável.

Danilo Augusto Tomazello, Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos.

Zootecnista, Profº MSc, Curso de Zootecnia.

Paulo Renato Rezende, Universidade Estadual de Goiás

Engenheiro Agrônomo, Discente de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável

Adriana Aparecida Ribon, Universidade Estadual de Goiás, Câmpus Palmeiras.

Engenheira Agrônoma, Profª Drª, Programa de Pós Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável

Lorrayne Lays Ferreira Leite, Universidade Estadual de Goiás, Câmpus São Luis de Montes Belos.

Zootecnista, Discente de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável

Pedro Rogério Giongo, Universidade Estadual de Goiás, Câmpus Santa Helena.

Engenheiro Agrônomo, Profº Drº, Programa de Pós Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável

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Publicado

2018-11-30

Como Citar

Bessa, S. V. de, Santos, A. J. M., Backes, C., Rodrigues, L. M., Teodoro, A. G., Tomazello, D. A., Rezende, P. R., Ribon, A. A., Leite, L. L. F., & Giongo, P. R. (2018). Silage of maize intercropped with grass and pigeonpea subjected to N rates and pasture development in the offseason. Semina: Ciências Agrárias, 39(6), 2501–2516. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n6p2501

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