Crude protein levels in diets containing pelleted concentrate for lactating goats: intake, digestibility, milk production and composition

Autores

  • Edileusa de Jesus dos Santos Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Mara Lúcia Albuquerque Pereira Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Jurandir Ferreira da Cruz Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Mauro Pereira de Figueiredo Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Paulo José Presídio Almeida Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Eduardo de Jesus Novaes Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Andréa Carolina Santos de Souza Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Daiane de Oliveira Alencar Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Leandro Borges Sousa Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Taiala Cristina de Jesus Pereira Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n4p2849

Palavras-chave:

Alfalfa hay, Feedlot, Mesquite pod meal, Soybean meal, Tifton 85 grass.

Resumo

This study aimed to evaluate the effects of crude protein (100, 130, 160 and 190 g kg-1 of dry matter) of diets composed of 200 g kg-1 of Tifton 85 grass hay and 800 g kg-1 of pelleted concentrate on intake, nutrient digestibility, production and composition of milk in lactating goats. Eight female Saanen goats with 42.7 ± 1.43 kg and 57.7 ± 7.37 days of lactation and milk production of 2 ± 0.22 kg at the beginning of the experiment were housed in individual 1.32 × 3.10 m stalls and distributed into two 4 × 4-balanced Latin squares. Intake of dry matter, organic matter, crude protein, neutral detergent fiber corrected for ash and protein, ether extract and total digestible nutrients showed a quadratic effect, with maximum intake of 2.030; 2.000; 305; 769; 55 and 1.574 g day-1 at the levels of 140.7; 140.8; 189.2; 140.9; 144.9 e 142.7 g kg-1 DM, respectively. Digestibility of dry matter, organic matter, crude protein, non-fibrous carbohydrates, ether extract and total digestible nutrient level varied linearly, with increases estimated at 0.54; 0.50, 2.02, 0.49, 0.80 and 0.63 g/100g for each percentage unit of protein added to the diet, respectively. Milk production was affected, with increase of 0.54 g for each 1% crude protein added to the diet. Milk lactose level decreased linearly, unlike the fat level, which increased linearly. Protein level showed a quadratic behavior, with a maximum of 36.7 g per kg of milk at the level of 160.5 g per kg of DM. It is recommended to use crude protein between 135 g and 150 g per kg of dry matter of diets consisting of 800 g of pelleted concentrate (composed of soybean meal replacing the alfalfa hay as protein source) per kg of DM for lactating goats producing 2 kg of milk per day.

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Biografia do Autor

Edileusa de Jesus dos Santos, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga-BA, Brasil.

Mara Lúcia Albuquerque Pereira, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Profª, Deptº de Estudos Básicos e Instrumentais, UESB, Itapetinga-BA, Brasil.

Jurandir Ferreira da Cruz, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof., Deptº de Fitotecnia e Zootecnia, UESB, Vitória da Conquista, BA, Brasil.

Mauro Pereira de Figueiredo, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof., Deptº de Fitotecnia e Zootecnia, UESB, Vitória da Conquista, BA, Brasil.

Paulo José Presídio Almeida, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga-BA, Brasil.

Eduardo de Jesus Novaes, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Graduação em Agronomia, UESB, Vitória da Conquista, BA, Brasil.

Andréa Carolina Santos de Souza, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga-BA, Brasil.

Daiane de Oliveira Alencar, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Leandro Borges Sousa, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga-BA, Brasil.

Taiala Cristina de Jesus Pereira, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente, Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga-BA, Brasil.

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Publicado

2015-08-17

Como Citar

Santos, E. de J. dos, Pereira, M. L. A., Cruz, J. F. da, Figueiredo, M. P. de, Almeida, P. J. P., Novaes, E. de J., Souza, A. C. S. de, Alencar, D. de O., Sousa, L. B., & Pereira, T. C. de J. (2015). Crude protein levels in diets containing pelleted concentrate for lactating goats: intake, digestibility, milk production and composition. Semina: Ciências Agrárias, 36(4), 2849–2860. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n4p2849

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