Relative bioavailability of iron from organic sources for weanling piglets

Autores

  • Fabiana Golin Luiggi Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Dirlei Antonio Berto Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Gabriela de Mello Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Lucio Vilela Carneiro Girão Faculdade de Ciências Agronômicas
  • Cássio Cordeiro Ensá Junqueira Villela Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Vivian Lo Tierzo Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Alessandro Borges Amorim Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Messias Alves da Trindade Neto Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n5p2807

Palavras-chave:

Chelated mineral, Hemogram, Iron deficiency anemia, Nutrition, Swine.

Resumo

Some authors consider minerals from organic sources more bioavailable for pig nutrition in comparison with inorganic sources. To evaluate the relative iron bioavailability from the organic source iron carbo-amino-phospho-chelate (ICAPC) to weanling piglets, it was conducted an experiment with 126 commercial piglets, using iron sulfate monohydrate (S) as standard. The experiment had a randomized block design with seven treatments (diet without adding specific source of iron, diet with 50, 100 and 150 ppm iron from S and diet with 50, 100 and 150 ppm iron from ICAPC), six replications and three animals per experimental unit. Performance parameters (average daily gain - ADG, feed:gain ratio - F:G) and blood variables (hemoglobin - Hb, hematocrit - Ht, transferrin -TR, latent iron-binding capacity - LIBC, total iron-binding capacity - TIBC, serum iron - Fe and transferrin saturation index - TSI) were evaluated. At the end of the experiment a piglet from each experimental unit was slaughtered and its liver and spleen removed for assessment of iron concentration by flame atomic absorption spectrometry (FAAS). The evaluated sources of iron yielded similar results for the variables of interest, but the increase in iron intake was followed by a linear increase in ADG, Hb, Ht, Fe and TSI as well as a linear decrease in the values of F:G, TR, LIBC and TIBC. Iron bioavailabilities from both ICAPC and S sources are similar for weanling piglets.

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Biografia do Autor

Fabiana Golin Luiggi, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Dirlei Antonio Berto, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Prof., Deptº de Produção Animal, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Gabriela de Mello, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Lucio Vilela Carneiro Girão, Faculdade de Ciências Agronômicas

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Cássio Cordeiro Ensá Junqueira Villela, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

 

Vivian Lo Tierzo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Alessandro Borges Amorim, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Discente do Curso de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Messias Alves da Trindade Neto, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia

Prof., Deptº de Nutrição e Produção Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, USP, Pirassununga, SP, Brasil.

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Publicado

2014-11-06

Como Citar

Luiggi, F. G., Berto, D. A., Mello, G. de, Girão, L. V. C., Villela, C. C. E. J., Lo Tierzo, V., Amorim, A. B., & Trindade Neto, M. A. da. (2014). Relative bioavailability of iron from organic sources for weanling piglets. Semina: Ciências Agrárias, 35(5), 2807–2816. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n5p2807

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