Viability of Lactobacillus casei in chocolate flan and its survival to simulated gastrointestinal conditions

Autores

  • Alisson Santana da Silva Universidade Norte do Paraná
  • Edson Renato Honjoya Universidade Norte do Paraná
  • Osney Massami Inay Universidade Norte do Paraná
  • Marcela de Rezende Costa Universidade Federal do Mato Grosso do Sul
  • Cínthia Hoch Batista de Souza Universidade Norte do Paraná
  • Elsa Helena Walter de Santana Universidade Norte do Paraná
  • Hélio Hiroshi Suguimoto Universidade Norte do Paraná
  • Lina Casale Aragon-Alegro Universidade Norte do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3163

Palavras-chave:

Dairy desserts, Probiotic microorganisms, Shelf life.

Resumo

The aim of this work was to verify the viability of Lactobacillus casei in chocolate flan as well as its survival under simulated human gastrointestinal conditions. After 1 and 15 days of manufacture, the dessert was evaluated for L. casei population and subsequently submitted to acidic solution for 30, 60, 90 and 120 min and to bile salts solution for 150 min. After each time, L. casei population was evaluated. The results were evaluated by variance analysis (ANOVA) and Tukey’s test. The population of L. casei in the flan was above 109 CFU/g during the shelf life, whose value is above the limit established for a probiotic food by the Brazilian legislation. L. casei was relatively resistant to the simulated gastrointestinal conditions tested in this study, once the population reduced during the in vitro tests but remained above 106 CFU/g. Chocolate flan showed to be an excellent food for addition of probiotic microorganisms, especially L. casei, once it was observed high populations in the product even after in vitro resistance tests simulating the human digestive process.

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Biografia do Autor

Alisson Santana da Silva, Universidade Norte do Paraná

Discente do curso de Biomedicina, Universidade Norte do Paraná, UNOPAR, Londrina, PR.

Edson Renato Honjoya, Universidade Norte do Paraná

Discente do curdo de Nutrição, UNOPAR, Londrina, PR.

Osney Massami Inay, Universidade Norte do Paraná

Discente do curso de Mestrado em Ciência e Tecnologia do Leite, UNOPAR, Londrina, PR.

Marcela de Rezende Costa, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul

Profª da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul, Campo Grande.

Cínthia Hoch Batista de Souza, Universidade Norte do Paraná

Profª. Pesquisadora do curso de Mestrado em Ciência e Tecnologia do Leite, UNOPAR, Londrina, PR.

Elsa Helena Walter de Santana, Universidade Norte do Paraná

Profª. Pesquisadora do curso de Mestrado em Ciência e Tecnologia do Leite, UNOPAR, Londrina, PR.

Hélio Hiroshi Suguimoto, Universidade Norte do Paraná

Prof. Pesquisador do curso de Mestrado em Ciência e Tecnologia do Leite, UNOPAR, Londrina, PR.

Lina Casale Aragon-Alegro, Universidade Norte do Paraná

Profª. Pesquisadora do curso de Mestrado em Ciência e Tecnologia do Leite, UNOPAR, Londrina, PR.

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Publicado

2013-02-28

Como Citar

Silva, A. S. da, Honjoya, E. R., Inay, O. M., Costa, M. de R., Souza, C. H. B. de, Santana, E. H. W. de, Suguimoto, H. H., & Aragon-Alegro, L. C. (2013). Viability of Lactobacillus casei in chocolate flan and its survival to simulated gastrointestinal conditions. Semina: Ciências Agrárias, 33(6Supl2), 3163–3170. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3163

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